Author Topic: Memilih Shaft Untuk Driver  (Read 4259 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Memilih Shaft Untuk Driver
« on: March 17, 2014, 07:34:00 AM »
Assalammualaikum & hi all,
Koi selalu tengok ramai kekawan koi cabut stok shaft,then pasang AD TOUR.

Soalan koi,apa kelebihan AD Tour ni banding dengan Aldila (betoi ke eja tu) ke,fujikura ke,mitsubishi ke? Kalau benor2 ada perbezaan dengan NVS Aldila oren yang koi pakai sekarang nak juga mencuba AD Tour ni.

Soalan lagi: shaft AD Tour ni ada regular flex ke?weight paling ringan?

Moga ada kekawan yang sudi tolong perjelaskan.terima kasih.

Info:
Ayam je..
Driver Titleist 910D2 10.5°.NVS Aldila 55g regular flex shaft.
Avarage driver distance: 240-250yards.
*koi=aku (salah satu loghat pahang)

Offline sPurrLlyJack

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 67
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • golf is not rocket science
  • Club: KGAT
  • Handicap: 18
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #1 on: March 18, 2014, 01:51:49 PM »
untuk maklumat...nak tukar2 shaft ni hanya untuk golfer yang ada late release of golf club semasa downswing..maksud dia dalam bahasa mudah,,kalau handicap masa tinggi dan swing masih macam hacker lagi, kalau tukar shaft yang berubah ialah jumlah wang dalam akaun bank je  ;D

Equipment dalam golf dikatakan bagus disebabkan dua perkara : 1. Syarikat golf tsb sponsor pro2 bagai nak gila dan yang kedua 2.  syarikat golf tersebut telah keluarkan beberapa equipment yang sangat memuaskan dan pengguna mula ada keyakinan

untuk driver shaft pulak, tour ad telah keluarkan shaft driver yang bagus dan memuaskan ramai pengguna sejak tempoh 5-7 tahun lepas..ramai pro pun suka dan guna..contohnya tiger woods, inbee park ...sebab tu harga dia mahal..mitsubishi ke fujikura ke semua nya bagus...faktor yang penting adalah berat shaft, yang akan mempengaruhi distance driver dan juga swing kita..berat shaft sgt penting...

tour ad datang dalam regular flex...abang kena try try driver kawankawan la..kalau dapat distance 240-255 dah, rasanya tak perlu tukar shaft..cuma kalau direction asyik lari, berat shaft yang lebih tinggi diperlukan untuk kurangkan dispersion
« Last Edit: March 18, 2014, 01:55:24 PM by sPurrLlyJack »
Ping G10 driver Grafalloy
Ping G10 hybrid UST Mamiya
Maxfli Revolution Midsize 4-SW KBS C Taper Lite, 60 degree
Cleveland 588 52 degree wedge
Odyssey Dart

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #2 on: March 19, 2014, 07:40:20 AM »
Good info bro Jack.

Offline mizunocobra

  • Newbie
  • Posts: 12
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Gemas Golf Resort
  • Handicap: 24
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #3 on: August 28, 2014, 06:35:56 PM »
bagaimana pula dengan shaft yg stiff flex?cmner nk handle driver yg mempunyai stiff flex shaft tu bro? O0

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #4 on: August 28, 2014, 08:29:34 PM »
Betul kata spurrllyjack, drive sy lebih kosisten setelah tambah berat sebelum ini selalu ke kanan iaitu kembang kini shaft telah di tukar dari regular kepada stiff.
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9710
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #5 on: August 28, 2014, 09:34:46 PM »
Shaft AD Tour patah akibat ketaq seflight dgn Ateh time main kat PDGCC seblom posa aritu.,

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #6 on: August 28, 2014, 10:26:49 PM »
Eleh...,teeopp nyer berdesup tu yg patah tu. Ini driver yg ke 2 yg patah first driver fourteen. Kuat,kuat. Hahaha...
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline AJ

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 34
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: None
  • Handicap: 16
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #7 on: August 28, 2014, 10:35:11 PM »
sampai patah driver.. heee takuuuuuutt nyerrrr...

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #8 on: August 29, 2014, 09:13:35 AM »
Betul kata spurrllyjack, drive sy lebih kosisten setelah tambah berat sebelum ini selalu ke kanan iaitu kembang kini shaft telah di tukar dari regular kepada stiff.

patutlah ateh tee off lurus skrg....nyesal main ngan ateh.
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #9 on: August 29, 2014, 09:25:06 AM »
bagi saya yg hcap tinggi lah.

The most important for shaft :

1. Kick point. US spec mostly mid kick and Japan spec mostly low or low mid kick. kesannya adalah pada trajectory bola. low kick fly bola tinggi. mid kick bola fly rendah. in simple words, mid kick untuk fast swing tempo and vice versa.

2. Berat shaft. Heavy vs Light. Keberatan shaft adalah penting utk kawal tempo swing golfer. kalau pakai shaft ringan (konon nak swing laju) tapi gola slice atau hook better pakai berat sikit. Kalau shaft berat tapi xde distance and bola x naik. better pakai shaft ringan sikit. Ideally pakai yg optimum weight yg ngan dengan swing tempo.

3. lepas dah dapat shaft yg ngam, adjust Berat club head. kalau kapla ringan tenancy hook tinggi. so cari lah kedai fitting tambah swing weight. kalau swing weight berat masuk lambat club head akan open and bola ke kanan (bukan slice). average golfer berat club head dari D0-D4.

4. Semua di atas pokok pangkal swing. Swing kena betul. tak mau out-in atau in-out. Arc Swing kena boolat. ngam ho.

5. Brand....depends. mau kasi gempak opponent kasi pakai brand yg glamour hahaha.

my 2 cents.
« Last Edit: August 29, 2014, 09:27:15 AM by KING ACAK »
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #10 on: August 30, 2014, 08:03:14 AM »
Betul kata spurrllyjack, drive sy lebih kosisten setelah tambah berat sebelum ini selalu ke kanan iaitu kembang kini shaft telah di tukar dari regular kepada stiff.

patutlah ateh tee off lurus skrg....nyesal main ngan ateh.

Citttt apa guna teeoff lurus tapi score doublebogey?. Adoyai...
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline shaiful

  • Clubs..
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 620
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • TeeOff with PaSSioN.....Give Life Your Best Swing
  • Club: RKKC
  • Handicap: 24
Re: Memilih Shaft Untuk Driver
« Reply #11 on: August 31, 2014, 07:42:12 AM »
Info yg berguna utk smua. Tk pro2 smua...
Kayu Kayan & Besi-besian