Author Topic: How much tips for caddie?  (Read 3515 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zhary

  • Newbie
  • Posts: 20
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 18
How much tips for caddie?
« on: October 28, 2013, 12:53:27 PM »
Please share how much tips u normally give to caddies and why...

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: How much tips for caddie?
« Reply #1 on: October 28, 2013, 01:39:50 PM »
Nak bagi tip lebih terpulang bagaimana service yg diberikan antaranya:-
1) Bagi line yg betul
2) Bagi club distance cukup
3) tengok bola jatuh dimana dan cari mesti jumpa.
4) Cuci bola dan club
5) Yg cantik molek dan tergetik2 (yg ini semua suka punyalah)

Ini hanya pandangan sahaja.

"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline zahidi

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 83
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez
  • Handicap: 19
Re: How much tips for caddie?
« Reply #2 on: October 28, 2013, 08:43:01 PM »
Nak bagi tip lebih terpulang bagaimana service yg diberikan antaranya:-

1) Bagi line yg betul
2) Bagi club distance cukup
Kalau hasil nya burung - tambah 5%, helang tambah 10%

3) tengok bola jatuh dimana dan cari mesti jumpa.
kalau bola jumpa dalam kawasan OB, less 5%

4) Cuci bola dan club dan lap dahi sebelum putting, tambah 3%

5) Yg cantik molek dan tergetik2 (yg ini semua suka punyalah)
Kalu dia senyum walau pun shank, duff atau top, tambah 5%

6) Kalu caddie picit2 lutut apabila pancit, itu pandai2 la

Ini hanya pandangan dan gurauan sahaja.
Wise People Play Golf

Offline zhary

  • Newbie
  • Posts: 20
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 18
Re: How much tips for caddie?
« Reply #3 on: October 28, 2013, 09:20:48 PM »
Haha...betul tu, semua points sy setuju tapi please bagi RM figurenya lah pak. Minimum yg selalu dibagi tu berapa? dan berapa tips yg terbanyak pernah dikasi..

Persoalannya sy confuse jugak nak bagi berapa, takut terkurang dan takut terlebih pulak. So kat sini sy nak cari min, max & median utk set satu benchmarking utk para penggolof sekelian ..

Offline zahidi

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 83
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez
  • Handicap: 19
Re: How much tips for caddie?
« Reply #4 on: October 28, 2013, 10:18:59 PM »
Haha...betul tu, semua points sy setuju tapi please bagi RM figurenya lah pak. Minimum yg selalu dibagi tu berapa? dan berapa tips yg terbanyak pernah dikasi..
Persoalannya sy confuse jugak nak bagi berapa, takut terkurang dan takut terlebih pulak. So kat sini sy nak cari min, max & median utk set satu benchmarking utk para penggolof sekelian

Kalau comply 1- 4, biasanya RM50.. (pemberian saya yg selalu la). Min RM30. Max - situation dependant.
Wise People Play Golf

Offline zhary

  • Newbie
  • Posts: 20
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 18
Re: How much tips for caddie?
« Reply #5 on: October 29, 2013, 08:33:33 AM »
OK..minimum 30 la, tapi satu caddy selalunya utk satu buggy (2 golfers). Adakah 30 ni setiap sorang golfer atau setiap satu buggy (kongsi 15 each)

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: How much tips for caddie?
« Reply #6 on: October 29, 2013, 12:06:20 PM »
Haha...betul tu, semua points sy setuju tapi please bagi RM figurenya lah pak. Minimum yg selalu dibagi tu berapa? dan berapa tips yg terbanyak pernah dikasi..

Persoalannya sy confuse jugak nak bagi berapa, takut terkurang dan takut terlebih pulak. So kat sini sy nak cari min, max & median utk set satu benchmarking utk para penggolof sekelian ..

Lazimnya, seorg bagi RM25/= , so x 2 org ... Caddy dpt lah tips RM50/=  ...

Bagi mereka yg nak jimat duit dan tak guna khidmat caddy, tolong pastikan:

(1) Bunker tu di rake semula selepas kita pijak masuk dlm bunker
(2) Tolong repair "divot", atau buat pemain2 status amatur, bkn "divot" tapi "duff" ..  (Paling tak tahan skali bola landing jatuh betul2 dlm divot ... sbb divot tak di replace)
(3) Repair ball mark atas green
(4) Kalau yg hisab rokok tu, jgn lah buang puting rokok merata, nak2 sekitar green ngn tee box (Saya ni hsab rokok gak, tapi tak lah buang merata)

Dan buat mereka yg guna khidmat caddy, selain nak caddy bacakan line utk kita, beri nasihat distance ke greens supaya kita taw club apa nak pakai, pastikan juga caddy buat benda2 kat atas tu ... Paling saya kurang gemar biler tgk caddy (apa lagi golfer) .. tak rake bunker, tak repair divot kat fairway ngn ball mark atas greens ...

Tapi saya tgk, bukan senang seorang caddy nak kena jaga 2 org golfer ... Sebenarnya mmg tak praktikal pun, tapi sbb golfer nak jimat duit dan golf club nak keep price low ... Kira kalau kita seorg bayar RM25 .. Kira kita byr caddy tu RM6.25 sejam (RM25/4 jam)utk jaga kita.. Utk dia rake bunker, repair divot, repair ball mark, baca line, kasi taw distance, dan yg driving pukul bola huru hara ... tolong carikkan bola yg jatuh tak taw ke mana (Kena plak tgh main 5 henggit selubang ... Hahahaha!! Paham2 je lah .. Kena carik sampai jumpa tu)

Skrg ni lagi lah plak. compulsory satu caddy satu flight... Kena plak ada yg kedekut, satu flight nak share 1 caddy (jadi seorg share jd kurang skit, rm3.125 sejam) .. Mak aiii!! seorg caddy jaga 4 golfer, tambah plak satu flight tu semua pukul huru hara ... Mampusss!!!         

My 2 sen ...   
« Last Edit: October 29, 2013, 12:30:20 PM by mrfeelgood »

Offline adang

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 150
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Golf Samudera
  • Handicap: 22
Re: How much tips for caddie?
« Reply #7 on: October 29, 2013, 12:58:18 PM »
kalau kedi macam kat Kampong Kuantan tu sanggup ke kau org nak suruh lap peluh masa putting,picit lutut masa pancit,Pak Ngah Rahman Ariffin tak pe lah dia minat jenis tu,

Offline Dzul Yamin

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 23
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: How much tips for caddie?
« Reply #8 on: October 29, 2013, 01:00:29 PM »
Salam.

Ada juga yg guna cara  kalau caddy grade A, bagi RM50.

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: How much tips for caddie?
« Reply #9 on: October 29, 2013, 01:33:49 PM »
Salam.

Ada juga yg guna cara  kalau caddy grade A, bagi RM50.

Kalau kat KGNS tak silap saya, caddy yg grade A tu ramai yg single handicapper, so recommended tips is RM100 .... Tapi kita plak lah yg pyscho time nak putting ... Sbb caddy lagi terrer .. Huhuhuhu!!! 

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: How much tips for caddie?
« Reply #10 on: October 29, 2013, 01:39:25 PM »
kalau kedi macam kat Kampong Kuantan tu sanggup ke kau org nak suruh lap peluh masa putting,picit lutut masa pancit,Pak Ngah Rahman Ariffin tak pe lah dia minat jenis tu,

Kat Kg Kuantan tarak kedi kaluuu, mampuih nak kena pikul bag jalan kaki ... Saya tahan 9 lubang je kalau pikul bag sendiri, pastu terus ke clubhouse ... Lain lah golfer tegar macam Tuan Mohtar kita, boley pikul bag jalan kaki sampai 18 lubang tu ... Perghhh!!! 

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: How much tips for caddie?
« Reply #11 on: October 29, 2013, 01:53:38 PM »
kalau aku kaya....opssss salah lirik lak.

utk aku yg jenis cacing kerawit ni ..

kalau kg kuantan aku bagi : rm30

tempat lain aku bagi rm25 atau rm30 ..ni duit share aku lah ..my buggy mate pun sama lah..

tapi ada sekali , kami tak bagi  1 sen pun sbb kedi malas giler..
siap dia panggil kedi master dtg tp tak leh buat apa sbb tips ni bukan wajib...

sebenornya terpulang pada individu lahh...

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: How much tips for caddie?
« Reply #12 on: October 29, 2013, 01:55:43 PM »
kalau aku kaya....opssss salah lirik lak.

utk aku yg jenis cacing kerawit ni ..

kalau kg kuantan aku bagi : rm30

tempat lain aku bagi rm25 atau rm30 ..ni duit share aku lah ..my buggy mate pun sama lah..

tapi ada sekali , kami tak bagi  1 sen pun sbb kedi malas giler..
siap dia panggil kedi master dtg tp tak leh buat apa sbb tips ni bukan wajib...

sebenornya terpulang pada individu lahh...

Handikep 17 tu dah nak kena ejes dah... Kasi potong ...  8)

Offline zahidi

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 83
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez
  • Handicap: 19
Re: How much tips for caddie?
« Reply #13 on: October 29, 2013, 01:58:43 PM »
HARUS DI INGAT YE !!!

Caddie 2 hanya manusia biasa, macam kite juge.. jadi kalu bola kite melencong ke semak ke, lari masa putting ke.. jangat la marah marah depa, marahkan bola - BOLA TU YANG BODOH !!!
Wise People Play Golf

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: How much tips for caddie?
« Reply #14 on: October 29, 2013, 02:01:35 PM »
kalau aku kaya....opssss salah lirik lak.

utk aku yg jenis cacing kerawit ni ..

kalau kg kuantan aku bagi : rm30

tempat lain aku bagi rm25 atau rm30 ..ni duit share aku lah ..my buggy mate pun sama lah..

tapi ada sekali , kami tak bagi  1 sen pun sbb kedi malas giler..
siap dia panggil kedi master dtg tp tak leh buat apa sbb tips ni bukan wajib...

sebenornya terpulang pada individu lahh...

Handikep 17 tu dah nak kena ejes dah... Kasi potong ...  8)

sekrg dah back to normal balik..dah susah mau hantam par..