Author Topic: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?  (Read 1454 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Abu Amru

  • Newbie
  • Posts: 21
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: None
  • Handicap: 24
Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« on: September 30, 2013, 09:40:41 AM »
Salam 1Kakigolf

Saya newbies disini ingin bertanya kepada pro-pro sekalian.
Apakah yang membuatkan bola kita pukul itu jauh mencakupi distance dan accuracy? adakah disebabkan iron atau kekuatan tangan kita?
Untuk makluman saya belajar guna iron set lama jenama Astre Eagle, grafite Shaft.. kalau pukul Iron 7 pun sekadar 80-90m perginya.. tambahan rasa berat pula iron saya bila nak hayun... ada saya tgk org tua pukul iron 7 sampai 150m distance..
Pernah juga saya juga jenama lain yg bagus dan shaft steel, rasa mcm ringan je pukul dan bola senang nk pergi..

Persoalan disini, Iron atau Keupayaan/kekuatan Diri yang menentu perginya bola kita itu? Terima Kasih

Offline Wan Khalili (Bob UniKL)

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 241
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Ketor weh... lama benor tak main.
  • Club: Kelab Golf Kinta Batu Gajah Perak
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #1 on: September 30, 2013, 11:50:43 AM »
Keupayaan.. skill.. swing plane... 7 iron.. ader yg boleh samper 170m.. bang. hehehehhee.. rame kat cni..
Driver - Titleist 910D3 Diamana 72s
3 Wood - Cleveland FW Miyazaki
3 iron hybrid - Adam Boxer A4
Irons - X-forged 2007 True Temper s300
52 - Titleist Vokey design
56 - cap ayam beli dari Rashid
Putter - Scotty Cameron X2

Offline Abu Amru

  • Newbie
  • Posts: 21
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #2 on: September 30, 2013, 04:31:48 PM »
HAHAHahah.. nampaknya tangan saya kurang power la kut.. kena masuk gym angkat besi ke cemana ni..
dulu main bola ajdi keeper..rajin jugak injured.. la ni tgn asik kebas2 je..  :-\

Offline boeing

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 87
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 10
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #3 on: October 01, 2013, 11:31:37 AM »
jgn risau pro. kekuatan tangan tak berapa membantu utk distance. yang penting sebenarnya impact and swing plane...

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #4 on: October 01, 2013, 12:23:38 PM »
Jwpnnya: Teknik...kalau kuat tangan, The Rock boleh hit 7 iron 200m...teknik swing n perfect impact kat tengah2 club

Dulu masa jd ayam..7 iron 120-130m..skrg dah dpt teknik 7 iron 150-160m even badan kecik je
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline Abu Amru

  • Newbie
  • Posts: 21
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #5 on: October 01, 2013, 02:29:33 PM »
samalah bro Krul,
saya badan kecik tinggi dalam 160cm je... masa mula belajar terkial2 driver panjang, tpaksa kawan tolong potong sikit baru dapat swing okay la sikit..
makanya kena improve dari segi teknik la ye... bukan apa rasa kecewa pun ada, shayun iron 7 pergi 90-100M, hayun iron 6 pun sama result haha..
mungkin dah sampai masa berguru secara serius...

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #6 on: October 02, 2013, 10:45:19 AM »
kalau nak berguru ngan aku boleh gak 7 iron aku pergi 200 je.
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: Iron atau Kekuatan Tangan yang menentukan jauhnya bola kita?
« Reply #7 on: October 02, 2013, 10:47:44 AM »
200 hasta.
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!