Author Topic: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI  (Read 7946 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline RAMOS

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 99
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • yang susah akan senang....kuatkan mindset..
  • Club: Kelab Golf Maktab Tentera Diraja Sg Besi
  • Handicap: 22
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #30 on: October 08, 2012, 09:34:21 AM »
dari view no 4...

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #31 on: October 08, 2012, 09:45:44 AM »
not bad...musti kena terai ni...
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #32 on: October 08, 2012, 10:17:50 AM »
view dari lubang no 4..



lokasi tee box sebelah pokok besar & sebelum bunker kat sebelah green hole 5 (par 5)

for safety reason, kalau nak tee off kena tunggu flight kat hole 5 dah antar bola kat green.....

distance pin 100m++ par 3 & slope min 30 dari tee off....

kalau bola drop kat apron peluang par ada......

kalau bola drop kat area selepas buggy track confirm kena tebas kaw2 sebab rough kat slope memang mencabar (slope 2 tingkat sebelum apron)

kalau bola over pun confirm kena tebas sebab rough kat slope pun mencabar........



Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #33 on: October 08, 2012, 10:23:20 AM »
view dari lubang no 4..



lokasi tee box sebelah pokok besar & sebelum bunker kat sebelah green hole 5 (par 5)

for safety reason, kalau nak tee off kena tunggu flight kat hole 5 dah antar bola kat green.....

distance pin 100m++ par 3 & slope min 30 dari tee off....

kalau bola drop kat apron peluang par ada......

kalau bola drop kat area selepas buggy track confirm kena tebas kaw2 sebab rough kat slope memang mencabar (slope 2 tingkat sebelum apron)

kalau bola over pun confirm kena tebas sebab rough kat slope pun mencabar........

sebelah tasik tu lokasi lumba kuda (selangor turf club)....confirm dengar kaki kuda bersorak kalau main weekend kat sini

Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #34 on: October 08, 2012, 10:40:24 AM »
view dari luabang no 9




tee box biru & tee box putih tu utk hole no. 1....

green no.9 ni kecil tapi memanjang dan betul2 sebelah tasik..

lokasi pin sebelah kiri kalau view gambar ni....

tasik sebelah kiri tee box sampai green...distance 120m++ par 3

dari tee box nampak bunker sebelum green....

kalau draw masa tee off confirm masuk tasik...

kalau slice masa tee off confirm drop kat tee box no.1...

kalau over confirm drop kat jalan.....

paling mencabar kalau tee off masa angin kuat.....

Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #35 on: October 08, 2012, 10:56:16 AM »
view dari lubang no 4..



lokasi tee box sebelah pokok besar & sebelum bunker kat sebelah green hole 5 (par 5)

for safety reason, kalau nak tee off kena tunggu flight kat hole 5 dah antar bola kat green.....

distance pin 100m++ par 3 & slope min 30 dari tee off....

kalau bola drop kat apron peluang par ada......

kalau bola drop kat area selepas buggy track confirm kena tebas kaw2 sebab rough kat slope memang mencabar (slope 2 tingkat sebelum apron)

kalau bola over pun confirm kena tebas sebab rough kat slope pun mencabar........

sebelah tasik tu lokasi lumba kuda (selangor turf club)....confirm dengar kaki kuda bersorak kalau main weekend kat sini

maaf...green sebelah pokok n bunker tu utk hole no. 6.....

Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #36 on: October 08, 2012, 11:27:01 AM »
view dari lubang no 5....idris aka dedak tgh putting



masa ni tgh putting utk miss par....

hmmmm....kalau xsilap hole 5 ni par 5 index 1...

lokasi tee box sebelah asrama rmc....sayang xde awek nak skodeng masa tunggu nak tee off

fairway memang narrow & dari tee box fairway nampak sebelah kanan je sebab terlindung dgn pokok....

fairway ada slope naik & turun...dog leg kiri & kanan sebelum green...yang menarik bunker xde

bola mesti drop dalam fairway lepas tee off sebab rough and pokok kat kiri kanan fairway memang tebal....

kalau xkedekut bola masa 2nd shot boleh slice ckit guna wood or rescue...kalau terlebih slice confirm bola masuk hutan...

kalau nasib baik lepas 2nd shot tu bola roll masuk green tapi kalau over sgt confirm bola masuk hutan...

nak selamat masa 2nd shot antar bola utk layout...so masa 3rd shot distance dari pin less than 100m 

Offline idris ishak

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: NONE
  • Handicap: 23
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #37 on: October 08, 2012, 11:44:26 AM »
dari lubang no 5...can see mines golf club..."boleh ushar" tiger wood main nanti... :) :)



2nd or 3rd shot kalau over memang masuk sini....kalau berani bayar appearance fee kat tiger wood memang minta dia main sini dulu....

Offline zulm

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 472
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 20
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #38 on: October 08, 2012, 12:37:16 PM »
Thanks Ramos,, ingat nak join semalam tp mcm tak jadi.. last2 aku join Moh D punya flight main kat KGASS langsung kena sembelih kat sana.. Winner last hole take all...
Cun jugak course nie.. boleh try kalu lagu nie.. boleh set semual.. O0
Driver: r7 CGB Max,
Wood 5: r7 CGB Max,
Iron: xx10
Wedges: Vokey 48', 54', 56'
Putter: Odyssey Black Series #2

Offline RAMOS

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 99
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • yang susah akan senang....kuatkan mindset..
  • Club: Kelab Golf Maktab Tentera Diraja Sg Besi
  • Handicap: 22
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #39 on: October 08, 2012, 12:44:07 PM »
It ok....pro zulm mungkin boleh main next time.. :)

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9679
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #40 on: October 08, 2012, 08:43:58 PM »
Yap ... mesti maw try ini course ...

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #41 on: October 09, 2012, 09:29:35 AM »
To All,

Risau gak ko ambik foto ni. Bukan ape, dlm Army Camp x leh ambil gambar sebarangan..x kisah kat golf course atau mana2. Sy takut kalau ade mana org tentera check post ni, takut kene tindakan undang2 je..so buat ape yg patut.

Dah main tempat ni, good for beginners. Par 3 mmg tough, boleh berasap kalau salah target. 
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline ajim

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 47
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • A writer by profession, a hack by reputation
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #42 on: October 14, 2012, 03:55:20 AM »
2nd hole Par 3 tu naik sakit jiwa kawe mainnye, uphill and dah la green tak boleh nampak, distance around 160m. Dah dua kali main kat situ hole yang sama tak dapat-dapat naik green. Doesnt help the fact that the first shot sliced into the jungle.

Great fun though! Kalau newbie patut try sini, narrow course, bawak bola banyak-banyak, sebab hole 6th tu kalau silap drive masuk hutan
"Of all hazards, fear is the worst"

Offline Yeoproy

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 133
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • two putt for bogey...
  • Club: none
  • Handicap: 20
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #43 on: October 14, 2012, 09:10:57 AM »
bile next flight? nak ikut.....

Offline amal250

  • Newbie
  • Posts: 8
  • Cookie Points +0/-0
Re: RMC/MTD GOLF CLUB SUNGAI BESI
« Reply #44 on: April 03, 2013, 03:09:59 PM »
Tips nak main hole #2, #4 & #6 kat RMC.

Hole #2 Par 3 179 m

Kalo short hitter mcm saya ni, just hantar bola ke lereng bukit tu. Pastu 2nd shot main lob wedge ke center green. Habis koman pun 2 putt for bogey. dpt par hole ni kira bonus la.

Hole #4 Par 3 green atas bukit.

Tee off kalo bola tak naik atas green & jatuh semula ke bawah sebelum buggy track, pakai lob wedge half swing. dpt bogey pun ok gak la.

Hole # 6 Par 5 turun bukit narrow fwy, hutan kiri kanan

tee off pakai wood 3/5, assuming bola jatuh kat fwy, pastu 2nd shot lay up 7 iron sebelum dog leg kiri ke green. 3rd shot jgn aim utk jatuh bola dlm green nnt bola akan golek jatuh ke belakang green. sebaliknya pakai 9i / PW bergantung pada distance masing2 aim ke tanah keras yg x berapa ada rumput banyak sebelum green. bola jatuh situ confirm akan bounce & golek masuk green. pastu pandai2 la nak 2 putt for par.

Selamat mencuba!