Author Topic: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook  (Read 3258 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« on: June 28, 2012, 10:16:32 AM »
Dear golfer2..sifu2..pro2....mintak tolong pasal nak curing low hook@ pull hook. Perkara ini terjadi bila saya nak cure low ball.

Adjustment yg saya dah buat..
1. Dari baseball grip change to interlock grip
2. More weak grip
3. Open club
4. Open stance
5. Close stance
6. Close club
7. Delayed downswing


Apa yg saya rasa bila downswing masa kat impact club face closed

Kalau ada yg pernah ada masalah ni bolehlah info...tq
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #1 on: June 28, 2012, 11:07:00 AM »
Dear golfer2..sifu2..pro2....mintak tolong pasal nak curing low hook@ pull hook. Perkara ini terjadi bila saya nak cure low ball.

Adjustment yg saya dah buat..
1. Dari baseball grip change to interlock grip
2. More weak grip
3. Open club
4. Open stance
5. Close stance
6. Close club
7. Delayed downswing


Apa yg saya rasa bila downswing masa kat impact club face closed

Kalau ada yg pernah ada masalah ni bolehlah info...tq
..........nak curekan perkara ni bukan bole takat dalam forum je,.....kena p tuisyen, ada cikgu tengok pegang rotan semambu 2inci utk ketuk.......itu pun belum tentu bole elok,.....maklum lah anak murid dah bangka.......
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline Wan Khalili (Bob UniKL)

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 241
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Ketor weh... lama benor tak main.
  • Club: Kelab Golf Kinta Batu Gajah Perak
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #2 on: June 28, 2012, 11:09:14 AM »
Hahahaha, baru nak komen... tapi abg aji bongsu dah komen.. macam rotan org jer.. ubatnya.. moh kita turun rame2 ke bukit jana.. berguru Sir Bunksue Maxwell Hill. (Abg bingsu ler tue)... Takper awak rela dirotan kalau salah.. hehehehe
Driver - Titleist 910D3 Diamana 72s
3 Wood - Cleveland FW Miyazaki
3 iron hybrid - Adam Boxer A4
Irons - X-forged 2007 True Temper s300
52 - Titleist Vokey design
56 - cap ayam beli dari Rashid
Putter - Scotty Cameron X2

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #3 on: June 28, 2012, 11:22:45 AM »
Hahahaha, baru nak komen... tapi abg aji bongsu dah komen.. macam rotan org jer.. ubatnya.. moh kita turun rame2 ke bukit jana.. berguru Sir Bunksue Maxwell Hill. (Abg bingsu ler tue)... Takper awak rela dirotan kalau salah.. hehehehe
camtu buat clinic camp kat bukit jana 14 n 15 july...moh sapa nak ikut...
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline zulm

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 472
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 20
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #4 on: June 28, 2012, 11:39:46 AM »
Hahahaha, baru nak komen... tapi abg aji bongsu dah komen.. macam rotan org jer.. ubatnya.. moh kita turun rame2 ke bukit jana.. berguru Sir Bunksue Maxwell Hill. (Abg bingsu ler tue)... Takper awak rela dirotan kalau salah.. hehehehe
Bukan setakat rotan jer.. Dollar and cent pun kena taruk gak.. Masa dia time masyukk sonyap jer.. Bila time membayor.. minta tolonggg.. Serious beb.. penyakit ni bukan senang nak cure.. hati jd panasss.. berdarah lagi bila bola landing dalam pond atau hazard... nak scramble game bagai nak giler.. lebih2 lagi kalu flightmate kaki saiko.. time tu macam nak bakar set tgh padang.. aku penah tgk org jadi mcm tu..
Driver: r7 CGB Max,
Wood 5: r7 CGB Max,
Iron: xx10
Wedges: Vokey 48', 54', 56'
Putter: Odyssey Black Series #2

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #5 on: June 28, 2012, 11:53:13 AM »
Hahahaha, baru nak komen... tapi abg aji bongsu dah komen.. macam rotan org jer.. ubatnya.. moh kita turun rame2 ke bukit jana.. berguru Sir Bunksue Maxwell Hill. (Abg bingsu ler tue)... Takper awak rela dirotan kalau salah.. hehehehe
Bukan setakat rotan jer.. Dollar and cent pun kena taruk gak.. Masa dia time masyukk sonyap jer.. Bila time membayor.. minta tolonggg.. Serious beb.. penyakit ni bukan senang nak cure.. hati jd panasss.. berdarah lagi bila bola landing dalam pond atau hazard... nak scramble game bagai nak giler.. lebih2 lagi kalu flightmate kaki saiko.. time tu macam nak bakar set tgh padang.. aku penah tgk org jadi mcm tu..
tu la pasalnyer...karang teman tukar profesion pulak...main lucky ball jer..hehehhe...boleh gak main 3/5/10....hehhehe
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #6 on: June 28, 2012, 12:07:36 PM »
Hahahaha, baru nak komen... tapi abg aji bongsu dah komen.. macam rotan org jer.. ubatnya.. moh kita turun rame2 ke bukit jana.. berguru Sir Bunksue Maxwell Hill. (Abg bingsu ler tue)... Takper awak rela dirotan kalau salah.. hehehehe
Bukan setakat rotan jer.. Dollar and cent pun kena taruk gak.. Masa dia time masyukk sonyap jer.. Bila time membayor.. minta tolonggg.. Serious beb.. penyakit ni bukan senang nak cure.. hati jd panasss.. berdarah lagi bila bola landing dalam pond atau hazard... nak scramble game bagai nak giler.. lebih2 lagi kalu flightmate kaki saiko.. time tu macam nak bakar set tgh padang.. aku penah tgk org jadi mcm tu..
tu la pasalnyer...karang teman tukar profesion pulak...main lucky ball jer..hehehhe...boleh gak main 3/5/10....hehhehe
..............bob, baik kamu saborkan bebudak yg 2 oghang ni,....teman bimbang dema tu mai tepen dibakornye padang, dikatenye pulok teman yg ngajor........................................... >:D >:D >:D
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #7 on: June 28, 2012, 02:06:32 PM »
ek e lehhh....apa yang susah nya dan berhook hook ni....
pakai tangan captain hook je.... jadi lah dia.
nak low hi mid low mid smua boleh
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline Stiff

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 18
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #8 on: June 28, 2012, 06:28:59 PM »
Dear golfer2..sifu2..pro2....mintak tolong pasal nak curing low hook@ pull hook. Perkara ini terjadi bila saya nak cure low ball.

Adjustment yg saya dah buat..
1. Dari baseball grip change to interlock grip
2. More weak grip
3. Open club
4. Open stance
5. Close stance
6. Close club
7. Delayed downswing


Apa yg saya rasa bila downswing masa kat impact club face closed

Kalau ada yg pernah ada masalah ni bolehlah info...tq
Bro apa lg tukar shaft arr... >:D >:D shaft tak btl tu..hehehehee

Offline effendinordin

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 60
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Saujana GCC, RSGC, KLGCC, The Mines, KGNS
  • Handicap: 9
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #9 on: June 28, 2012, 09:12:32 PM »
Dear golfer2..sifu2..pro2....mintak tolong pasal nak curing low hook@ pull hook. Perkara ini terjadi bila saya nak cure low ball.

Adjustment yg saya dah buat..
1. Dari baseball grip change to interlock grip
an inertlocking grip does promot a right to left ball flight
2. More weak grip
3. Open club
4. Open stance
5. Close stance
6. Close club
7. Delayed downswing

Apa yg saya rasa bila downswing masa kat impact club face closed

Kalau ada yg pernah ada masalah ni bolehlah info...tq
Bro apa lg tukar shaft arr... >:D >:D shaft tak btl tu..hehehehee

There can be a lot of reasons why you're pull hooking. An over the top swing could be one of it. Not clearing/turning your lower body could be another reason. You should see a pro for confirmation.



 
« Last Edit: June 28, 2012, 09:31:32 PM by KAKIGOLF »
Driver: Titleist 910 D2 9.0, Diamana 'ahina 60g S
Fairway Woods: Titleist 910F 15 & 19 degrees, Diamana 'ahina 70g S
Irons: Epon AF502 KBS C-taper R+
Wedges: Epon 50, 54, 58 degrees
Putter: Zen

Offline ruzd

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 74
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 20
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #10 on: June 28, 2012, 10:08:34 PM »
-try adjust ur club distance with ur body
-time backswing cube tarik ke dalam and release ke luar..
-adjust ur grip and have more wrist action..

just my opinion...sbb baru cure problem tu... ;D ;D
TM R9 9.5 Aldila Re Ax 60 Stiff
3-4 PRGR Pro Blade
5-SW Maxfli Revolution
Odyssey White Hot
Srixon Soft Feel

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #11 on: June 29, 2012, 12:55:11 AM »
 King acak: aku dah jumpa jack sparrow tadi..dia dah bagi tips bagus punya....siap hang nanti...tak mau bagi index dah...huhu
Stiff :  up! Up!
Effendi: thank you for ur advice...memang kena ajumpa doktor golf jugak...so far dah cure 70%
Ruzd: memang masalah grip yg pertama kena cure dulu.....try weaker grip....buat sendiri tk jadi jugak rasa nak patahkan club ajer.....dah jumpa doktor pakar tadi so bolehlah cuba cara baru pulak.....masalah grip yg akan menyebabkan hips x turn...tgn kanan akan jadi terlalu dominant.......

Thank you guys....... ;D
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #12 on: June 29, 2012, 02:07:14 AM »
King acak: aku dah jumpa jack sparrow tadi..dia dah bagi tips bagus punya....siap hang nanti...tak mau bagi index dah...huhu
Stiff :  up! Up!
Effendi: thank you for ur advice...memang kena ajumpa doktor golf jugak...so far dah cure 70%
Ruzd: memang masalah grip yg pertama kena cure dulu.....try weaker grip....buat sendiri tk jadi jugak rasa nak patahkan club ajer.....dah jumpa doktor pakar tadi so bolehlah cuba cara baru pulak.....masalah grip yg akan menyebabkan hips x turn...tgn kanan akan jadi terlalu dominant.......

Thank you guys....... ;D
.............jangan jumpa doktor golf ,.......jumpa BOMOH dulu,  stiff & jk bole bantu.........
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline zulm

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 472
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 20
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #13 on: June 29, 2012, 08:11:15 AM »
King acak: aku dah jumpa jack sparrow tadi..dia dah bagi tips bagus punya....siap hang nanti...tak mau bagi index dah...huhu
Stiff :  up! Up!
Effendi: thank you for ur advice...memang kena ajumpa doktor golf jugak...so far dah cure 70%
Ruzd: memang masalah grip yg pertama kena cure dulu.....try weaker grip....buat sendiri tk jadi jugak rasa nak patahkan club ajer.....dah jumpa doktor pakar tadi so bolehlah cuba cara baru pulak.....masalah grip yg akan menyebabkan hips x turn...tgn kanan akan jadi terlalu dominant.......

Thank you guys....... ;D
.............jangan jumpa doktor golf ,.......jumpa BOMOH dulu,  stiff & jk bole bantu.........
Ada lagi.. tangan dgn badan kena g massage tu.. swing dah betul semua, badan jer dah stick, kena ringan2 badan.. baru blh turn lower body tu.. Jommm
Driver: r7 CGB Max,
Wood 5: r7 CGB Max,
Iron: xx10
Wedges: Vokey 48', 54', 56'
Putter: Odyssey Black Series #2

Offline budusiam

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 259
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 18
Re: mintak nasihat@ tips untuk cure low hook @ pull hook
« Reply #14 on: June 29, 2012, 09:37:40 AM »
King acak: aku dah jumpa jack sparrow tadi..dia dah bagi tips bagus punya....siap hang nanti...tak mau bagi index dah...huhu
Stiff :  up! Up!
Effendi: thank you for ur advice...memang kena ajumpa doktor golf jugak...so far dah cure 70%
Ruzd: memang masalah grip yg pertama kena cure dulu.....try weaker grip....buat sendiri tk jadi jugak rasa nak patahkan club ajer.....dah jumpa doktor pakar tadi so bolehlah cuba cara baru pulak.....masalah grip yg akan menyebabkan hips x turn...tgn kanan akan jadi terlalu dominant.......

Thank you guys....... ;D


.............jangan jumpa doktor golf ,.......jumpa BOMOH dulu,  stiff & jk bole bantu.........

abg bongsu....kalo ajak stiff n jk tu teman jgn dilupakan yeh...teman pun nak curing gak nih... :'( :'( :'(...mungkin stiff n jk or abg bongsu leh tgk2 kan  :'( :'( :'(