Author Topic: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...  (Read 2026 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« on: May 09, 2012, 11:52:54 AM »
Salam to all kakigolfs,

Aku nak minta nasihat kekawan sikit pasal golek-golek (more roll) bola, kalau nak minta nasihat pasal gelek2 aku boleh tanya direct kat pakngah atau abangbongsu atau azharinta ke.... tapi ni nak golek2 bola.

Bila aku tee-off guna driver, bola jatuh pastu golek golek la 3 5 yards, pastu senyap... aduiii.
Driver aku carry dalam 220-230yards. alahhh... roll ciput je. kalau main kat tanah lembab2... emm.. terus tebonam bola... sonyap yo.

Ni aku punye detail pasal driver:
Driver: Titleist 909D2 9.5
Shaft: Fujikura Motore F3 60g S-Flex
Carry: 220-230yards
Ball Flight: Mid to High

Ada satu pro aku jumpa, dia kata swing aku generate banyak sangat sidespin. tapi dia tak tunjuk lak camne nak kurangkan sidespin tu (nak kena hulur2,baru ajar agaknya...)

So, kalau ada kekawan yang boleh tolong kasi tips-tips, sangat-sangat dihargai...
Terima kasih.

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #1 on: May 09, 2012, 12:09:47 PM »
Salam to all kakigolfs,

Aku nak minta nasihat kekawan sikit pasal golek-golek (more roll) bola, kalau nak minta nasihat pasal gelek2 aku boleh tanya direct kat pakngah atau abangbongsu atau azharinta ke.... tapi ni nak golek2 bola.

Bila aku tee-off guna driver, bola jatuh pastu golek golek la 3 5 yards, pastu senyap... aduiii.
Driver aku carry dalam 220-230yards. alahhh... roll ciput je. kalau main kat tanah lembab2... emm.. terus tebonam bola... sonyap yo.

Ni aku punye detail pasal driver:
Driver: Titleist 909D2 9.5
Shaft: Fujikura Motore F3 60g S-Flex
Carry: 220-230yards
Ball Flight: Mid to High

Ada satu pro aku jumpa, dia kata swing aku generate banyak sangat sidespin. tapi dia tak tunjuk lak camne nak kurangkan sidespin tu (nak kena hulur2,baru ajar agaknya...)

So, kalau ada kekawan yang boleh tolong kasi tips-tips, sangat-sangat dihargai...
Terima kasih.
.............ni pasal mention nama terus respon.....
....1.....ko main kat tanh lembab, apa pun tobonam,..bukat takat bola, balak pun tobonam.............kah kah kah (guling2)
....2.....nak free lesson mai tepen,......bola lari ciput, lari banyak.....saya kena tengok how u swing baru bole rectify......
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #2 on: May 09, 2012, 02:31:26 PM »
Nak lagi mujarab chu turun sabtu ptg ni kat beringin....huhu
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #3 on: May 10, 2012, 09:06:39 AM »
Abangbongsu: satu hari nanti aku kan mengadap sifu..

Rashid: beringin antara tempat favourite aku tu..


Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #4 on: May 10, 2012, 09:08:46 AM »
lupe nak mention, flight bola aku lurus tapi takde roll...

Offline effendinordin

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 60
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Saujana GCC, RSGC, KLGCC, The Mines, KGNS
  • Handicap: 9
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #5 on: June 09, 2012, 01:00:15 AM »
Kalau nak golek lebih, you will need a low spin driver head or a low spin driver shaft and a low spin ball.
Driver: Titleist 910 D2 9.0, Diamana 'ahina 60g S
Fairway Woods: Titleist 910F 15 & 19 degrees, Diamana 'ahina 70g S
Irons: Epon AF502 KBS C-taper R+
Wedges: Epon 50, 54, 58 degrees
Putter: Zen

Offline duanpatah

  • Newbie
  • Posts: 19
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: KUALA TERENGGANU GOLF RESORT
  • Handicap: 24
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #6 on: July 17, 2012, 02:51:53 PM »
pakai bola mahal xdpt golek lebih ker

Offline effendinordin

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 60
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Saujana GCC, RSGC, KLGCC, The Mines, KGNS
  • Handicap: 9
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #7 on: July 19, 2012, 10:33:16 PM »
Nak golek lebih. Mana2 2 piece ball Akan golek lebih. Masalahnye, 2 piece ball keras. Atas green tak Ada check.
Driver: Titleist 910 D2 9.0, Diamana 'ahina 60g S
Fairway Woods: Titleist 910F 15 & 19 degrees, Diamana 'ahina 70g S
Irons: Epon AF502 KBS C-taper R+
Wedges: Epon 50, 54, 58 degrees
Putter: Zen

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 94
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Minta Nasihat: Nak bola lebih golek golek (Driver)...
« Reply #8 on: July 20, 2012, 07:28:36 AM »
Nak golek lebih. Mana2 2 piece ball Akan golek lebih. Masalahnye, 2 piece ball keras. Atas green tak Ada check.

bro effendi, thanks. baru-baru ni aku tukar drp bola proV1 ke srixon softfeel.memang dapat golek2 lebih tapi cam bro kata la around or on the green memang mengecewakan.chipping bola tak dapat check... mengelungsur je... adoi. putting pun kurang feel. ingat nak kena tukar semula ke proV1. latest equipment info kata new proV1x ada golek2 more dan spin still menggigit.tunggu segantang bola srixon tu abih dulu baru nak bertukar arah..

« Last Edit: July 20, 2012, 07:34:29 AM by medlateq »