Author Topic: Tips untuk putting..  (Read 4053 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Tips untuk putting..
« on: December 31, 2011, 10:25:02 PM »
Assalammualaikum dan hi to all,
Harap ada yang boleh tolong. Masalahnya: kalau putting dalam jarak lebih 20 kaki, selalu sangat 3 putt. kebanyakan tak sampai2... two on pun tak guna maa...
Beri la apa2 tips... nak try semua,sampai settle masalah.
terima kasih..

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: Tips untuk putting..
« Reply #1 on: January 09, 2012, 10:18:04 AM »
Assalammualaikum dan hi to all,
Harap ada yang boleh tolong. Masalahnya: kalau putting dalam jarak lebih 20 kaki, selalu sangat 3 putt. kebanyakan tak sampai2... two on pun tak guna maa...
Beri la apa2 tips... nak try semua,sampai settle masalah.
terima kasih..
salam pro...cmna nakk bagi tips bro...tengok profile pun dah hc 13...kami ni semua ayam ajer.... :-[ :-[
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #2 on: January 10, 2012, 10:40:20 AM »
Assalammualaikum dan hi to all,
Harap ada yang boleh tolong. Masalahnya: kalau putting dalam jarak lebih 20 kaki, selalu sangat 3 putt. kebanyakan tak sampai2... two on pun tak guna maa...
Beri la apa2 tips... nak try semua,sampai settle masalah.
terima kasih..
salam pro...cmna nakk bagi tips bro...tengok profile pun dah hc 13...kami ni semua ayam ajer.... :-[ :-[
hahaha... bang,hdcp 12 mana ada ayam...
tengah hilang 'feel' putting ni... kasila sikit2 tips.. nak main semi-final tournament 1Malaysia ni...

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Tips untuk putting..
« Reply #3 on: January 10, 2012, 04:52:19 PM »
.............macamana nak bagi tips,....dah masuk semi 1Malaysia Golf,......patut lu kasi sama kitaorang woo,..kita org prelim round pun kantoi.......
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #4 on: January 12, 2012, 09:05:05 AM »
.............macamana nak bagi tips,....dah masuk semi 1Malaysia Golf,......patut lu kasi sama kitaorang woo,..kita org prelim round pun kantoi.......
masuk semi tu nasib je,main hancur tapi kebetulan orang lain main tak bagus..
bang kalau hdcp 6 lagi cun melecun putting dia.. tak kan nak simpan rahsia kot, share la sikit. kalau rasa tak nak boya2 lain tau... PM aku tips2 tu ye..please....

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Tips untuk putting..
« Reply #5 on: January 12, 2012, 12:18:42 PM »
.............macamana nak bagi tips,....dah masuk semi 1Malaysia Golf,......patut lu kasi sama kitaorang woo,..kita org prelim round pun kantoi.......
masuk semi tu nasib je,main hancur tapi kebetulan orang lain main tak bagus..
bang kalau hdcp 6 lagi cun melecun putting dia.. tak kan nak simpan rahsia kot, share la sikit. kalau rasa tak nak boya2 lain tau... PM aku tips2 tu ye..please....
................free lessons d tepen..................
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #6 on: January 13, 2012, 07:41:56 AM »
.............macamana nak bagi tips,....dah masuk semi 1Malaysia Golf,......patut lu kasi sama kitaorang woo,..kita org prelim round pun kantoi.......
masuk semi tu nasib je,main hancur tapi kebetulan orang lain main tak bagus..
bang kalau hdcp 6 lagi cun melecun putting dia.. tak kan nak simpan rahsia kot, share la sikit. kalau rasa tak nak boya2 lain tau... PM aku tips2 tu ye..please....
................free lessons d tepen..................InsyaAllah kalau sampai tepen,aku cari abang... makan lak aku belanja... belanja sifu ada berkat woo

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: Tips untuk putting..
« Reply #7 on: January 18, 2012, 10:56:29 AM »
For me, practise make perfect....kene byk training kat putting green...lgpun kat green la kite kene BYK fikir, get imagination the ball to roll utk dpt line mane bola 2 parking pas2.

Biggest tips for putting ---> TAKE UR TIME before making ur putt. Don't too rush for the sake of playing fast.
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #8 on: January 19, 2012, 10:54:46 AM »
For me, practise make perfect....kene byk training kat putting green...lgpun kat green la kite kene BYK fikir, get imagination the ball to roll utk dpt line mane bola 2 parking pas2.

Biggest tips for putting ---> TAKE UR TIME before making ur putt. Don't too rush for the sake of playing fast.

thanks bro. baru aku perasan aku jarang gi practice green, driving range lagi la jarang. nanti aku spend lebih sikit masa kat situ.

paling aku pening... hilang 'feel' putting. terlebih banyak atau terkurang banyak... sepatutnya parking sudah baik maa...

Online IrwanMonterez

  • ***GOLF PRO***
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 162
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • www.aga.com.my
  • Club: KGNS, Kelab Rahman Putra
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Tips untuk putting..
« Reply #9 on: February 09, 2012, 07:13:25 PM »
salam bro..nnt bila dh pegi puttinng green, stroke putting sebelah tangan dulu(kanan)..then baru guna 2belah tangan..maybe boleh improve ur putting feel..

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #10 on: February 10, 2012, 08:11:14 AM »
salam bro..nnt bila dh pegi puttinng green, stroke putting sebelah tangan dulu(kanan)..then baru guna 2belah tangan..maybe boleh improve ur putting feel..

Waalaikummussalam Pro Irwan,
Thanks for the info. just nak tanya, masa putt kenapa pro2 kat dalam TV follow thru dia org pendek je?aku cuba2,macam ketuk bola je rasa.. satu lagi, masa putting,feel pada tangan kanan atau kiri atau dua2 tangan?
terima kasih sekali lagi...

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Tips untuk putting..
« Reply #11 on: February 10, 2012, 09:24:06 AM »

.Askm......kalu kesempatan kita main sekali bole saya tunjukkan (nak cakap ngajor malu) cara utk putting.............
       i....how to get the feel
      ii....how to grip/hold the putter
     iii....ball position
     iv....how to read the line

......last skali.....kuat sikit tapi jangan laju.............
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #12 on: February 10, 2012, 10:18:25 AM »

.Askm......kalu kesempatan kita main sekali bole saya tunjukkan (nak cakap ngajor malu) cara utk putting.............
       i....how to get the feel
      ii....how to grip/hold the putter
     iii....ball position
     iv....how to read the line

......last skali.....kuat sikit tapi jangan laju.............
Waalaikummussalam abangbongsu,
memang nak sangat belajo dgn sifu2 ni. InsyaAllah kalau ada peluang ke Taiping, boleh lah hamba berguru..

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Tips untuk putting..
« Reply #13 on: February 10, 2012, 12:01:52 PM »

.Askm......kalu kesempatan kita main sekali bole saya tunjukkan (nak cakap ngajor malu) cara utk putting.............
       i....how to get the feel
      ii....how to grip/hold the putter
     iii....ball position
     iv....how to read the line

......last skali.....kuat sikit tapi jangan laju.............
Waalaikummussalam abangbongsu,
memang nak sangat belajo dgn sifu2 ni. InsyaAllah kalau ada peluang ke Taiping, boleh lah hamba berguru..
..............weekend saya slalu ke SA..............my hp 0195507411....
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Tips untuk putting..
« Reply #14 on: February 10, 2012, 07:30:39 PM »

.Askm......kalu kesempatan kita main sekali bole saya tunjukkan (nak cakap ngajor malu) cara utk putting.............
       i....how to get the feel
      ii....how to grip/hold the putter
     iii....ball position
     iv....how to read the line

......last skali.....kuat sikit tapi jangan laju.............
Waalaikummussalam abangbongsu,
memang nak sangat belajo dgn sifu2 ni. InsyaAllah kalau ada peluang ke Taiping, boleh lah hamba berguru..
..............weekend saya slalu ke SA..............my hp 0195507411....

SA tu shah alam kan? cantik.... terima kasih