Author Topic: Bola apa sesuai untuk beginner  (Read 7412 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #15 on: January 26, 2012, 11:42:47 PM »
saya pakai used ball je...brand? hmmm..apa2 je asal ada bunga lagi...
takde nak pikir for distance atau stop or spin...selagi tak break 100, saya continue je pakai bola camtu..
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #16 on: January 27, 2012, 07:03:23 PM »
Kepada tuan yang mula-mula bertanya, ini jawapan saya:

Saya pakai segala jenis bola asalkan bukan bola yang ambik kat driving range. Saya juga kadang-kadang terpaksa pakai bola yang dirembat dari bag kawan satu buggy. ni bola paling best.

Bola paling tak baik: bola jumpak atas padang/dlm semak/dll. "bola berhantu", kata seorang kawan.

sekian harap berfaedah.

ps: untuk pemain tak pandai macam Ahman tu, bola-bola baru jenis ProVII sudah cukup baik untuk dia. Ataupun, maybe bola Nike One Black pun orait jugak.
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #17 on: January 27, 2012, 08:24:54 PM »
Kepada tuan yang mula-mula bertanya, ini jawapan saya:

Saya pakai segala jenis bola asalkan bukan bola yang ambik kat driving range. Saya juga kadang-kadang terpaksa pakai bola yang dirembat dari bag kawan satu buggy. ni bola paling best.

Bola paling tak baik: bola jumpak atas padang/dlm semak/dll. "bola berhantu", kata seorang kawan.

sekian harap berfaedah.

ps: untuk pemain tak pandai macam Ahman tu, bola-bola baru jenis ProVII sudah cukup baik untuk dia. Ataupun, maybe bola Nike One Black pun orait jugak.

ProVII tu bola apa ye? Nike One Black? kaler hitam ke bola tu? camner nak main...
betul ke apa yg Pak Ngah suggest ni..
saya pernah tgk bola kaler kuning, mana nak dapat tu ye?? bagus ke bola tu?
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline shaiful

  • Clubs..
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 620
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • TeeOff with PaSSioN.....Give Life Your Best Swing
  • Club: RKKC
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #18 on: January 29, 2012, 03:30:07 PM »
untuk beginner pakai bola long distance lah  murah sikit tapi kat green maybe kurang control tapi  u tak rasa beza  sangat;
good ball:NOODLE+EASY DISTANCE   ,  TOP-FLITE ,   ULTRA.

bola premium:for distance +green control  (suggest PENTA,ProV1x,CAllaway i(z)  )  memang betul2 baguih dapat 2ndhand pun ok
saya sokong...noogle long&soft pun ok...saya lebih suka bola yg soft feel..masa impact nyaman rasanya...
Kayu Kayan & Besi-besian

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #19 on: January 29, 2012, 05:20:33 PM »
Pakai bola second jerlah habis cite... :P
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline sharulazlan

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • Life is simple
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #20 on: April 30, 2012, 08:14:23 AM »
Srixon Soft Feel .... tapi yg 2nd hand cukup lah... hhehehe

Offline duanpatah

  • Newbie
  • Posts: 19
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: KUALA TERENGGANU GOLF RESORT
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #21 on: July 17, 2012, 03:04:43 PM »
klo nak fitting ball yg titleist punyer bleh lawat titleist.com
i dah buat fitting ball tu rasanya ok gak
bola pon banyak hit fairway

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #22 on: July 17, 2012, 04:23:37 PM »
..........saya pakai precept ev je..................
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #23 on: July 17, 2012, 04:37:19 PM »
Personally, kalau 1 round game hilang lebih 5 bola...pki la bola 2nd hand, x kisah apa brand.

Kalau kurang 5 bola hilang, better pakai bola baru, beli 3/4 piece ball kalau ade bajet lebih.


Avd. bola 2-piece : Utk beginner (swing speed below 90mph), tee off jauh cikit compare 3/4-piece ball

Avd. bola 3-4 piece : Short game utk chip,lob,pitch shot utk attack green..spin rate tinggi


*Kalau byk duit (RM100 mcm RM10)....beli la PROV1 1 kotak terus. Janji ada GAYA.
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline effendinordin

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 60
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Saujana GCC, RSGC, KLGCC, The Mines, KGNS
  • Handicap: 9
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #24 on: July 19, 2012, 10:41:45 PM »
2 piece balls spins the least in the air, therefor it won't slice or hook as much as premium 4/5 piece balls. Your drives will roll a lot further, but so will your approaches to the greens.
Bola bundle  ada yang bagus, ada yang tak. The Clorox they use to clean the balls makes the outer skin of the balls harder. Kalau beli ProV bundle, ada yang keras macam 2piece. 

Abang Bongsu talented, pakai bola ping pong pun dia boleh shoot Par golf.
Driver: Titleist 910 D2 9.0, Diamana 'ahina 60g S
Fairway Woods: Titleist 910F 15 & 19 degrees, Diamana 'ahina 70g S
Irons: Epon AF502 KBS C-taper R+
Wedges: Epon 50, 54, 58 degrees
Putter: Zen

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #25 on: July 20, 2012, 07:29:38 AM »
2 piece balls spins the least in the air, therefor it won't slice or hook as much as premium 4/5 piece balls. Your drives will roll a lot further, but so will your approaches to the greens.
Bola bundle  ada yang bagus, ada yang tak. The Clorox they use to clean the balls makes the outer skin of the balls harder. Kalau beli ProV bundle, ada yang keras macam 2piece. 

Abang Bongsu talented, pakai bola ping pong pun dia boleh shoot Par golf.
............kah kah kah.........(guling2).......
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline slicer1000

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 45
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #26 on: July 20, 2012, 10:01:14 AM »
2 piece balls spins the least in the air, therefor it won't slice or hook as much as premium 4/5 piece balls. Your drives will roll a lot further, but so will your approaches to the greens.
Bola bundle  ada yang bagus, ada yang tak. The Clorox they use to clean the balls makes the outer skin of the balls harder. Kalau beli ProV bundle, ada yang keras macam 2piece. 

Abang Bongsu talented, pakai bola ping pong pun dia boleh shoot Par golf.

Betul... hari tu main kat Impian.... Perghhhhhhh!!!!! Kalau saya pi Tepen, Abangbongsu boleh bagi tips ka? Hehehe...

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #27 on: July 20, 2012, 11:00:05 AM »
2 piece balls spins the least in the air, therefor it won't slice or hook as much as premium 4/5 piece balls. Your drives will roll a lot further, but so will your approaches to the greens.
Bola bundle  ada yang bagus, ada yang tak. The Clorox they use to clean the balls makes the outer skin of the balls harder. Kalau beli ProV bundle, ada yang keras macam 2piece. 

Abang Bongsu talented, pakai bola ping pong pun dia boleh shoot Par golf.

Betul... hari tu main kat Impian.... Perghhhhhhh!!!!! Kalau saya pi Tepen, Abangbongsu boleh bagi tips ka? Hehehe...

Pendapat sy, good long hitter pay more attention on the swing mechanic... x semestinya kene pukul kuat. Back swing kene betul, body weight transfer kene betul, hentam consistent kat sweat spot. Paling penting, sape yg hentam jauh mesti pki shaft S atau X (kalau pro PGA Tour). kalau shaft S x leh pukul, pki je la shaft R je. Nak cepat...ambik pro, tp xleh setel overnight. It takes years...seriously.
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #28 on: July 20, 2012, 11:25:02 AM »
2 piece balls spins the least in the air, therefor it won't slice or hook as much as premium 4/5 piece balls. Your drives will roll a lot further, but so will your approaches to the greens.
Bola bundle  ada yang bagus, ada yang tak. The Clorox they use to clean the balls makes the outer skin of the balls harder. Kalau beli ProV bundle, ada yang keras macam 2piece. 

Abang Bongsu talented, pakai bola ping pong pun dia boleh shoot Par golf.

Betul... hari tu main kat Impian.... Perghhhhhhh!!!!! Kalau saya pi Tepen, Abangbongsu boleh bagi tips ka? Hehehe...
...............InsyaAllah bole.................
.............Fendi,...don"t put me too high laa..........
« Last Edit: July 20, 2012, 11:26:36 AM by abangbongsu »
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju