Author Topic: Bola apa sesuai untuk beginner  (Read 7223 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zakisawie

  • Newbie
  • Posts: 32
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • wanna break score below hundred
    • zakisawie.blog.com
  • Club: Kelab Golf Samudera
  • Handicap: 24
Bola apa sesuai untuk beginner
« on: December 08, 2011, 11:24:01 AM »
Salam all otai KG, standard bola tuk beginner nie used ball lah kan yang jual bundle tu je....
tapi secara teknikalnya dalam pasaran skang...... bola apa yg sesuai tuk org2 beginner cam kami nie yek.
Mintak pandangan dan pendapat. So far saya selalu pakai bola srixon sebab satu je line dia besar senang nak setting masa putting heheheheheheheh.........

Iron Macgregor Golden Bear 3-PW, Wood 3 Adam Tight Lies, Hybrid Carlyne 18 degree,
TM Burner Superfast, Odyssey White Hot Sabertooth, Wilson Stand Bag.... what the cacamerba

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #1 on: December 08, 2011, 11:47:58 AM »
BOLA BOLA API....
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline zakisawie

  • Newbie
  • Posts: 32
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • wanna break score below hundred
    • zakisawie.blog.com
  • Club: Kelab Golf Samudera
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #2 on: December 08, 2011, 02:11:35 PM »
ceh pro acak..... aku terkono...
Iron Macgregor Golden Bear 3-PW, Wood 3 Adam Tight Lies, Hybrid Carlyne 18 degree,
TM Burner Superfast, Odyssey White Hot Sabertooth, Wilson Stand Bag.... what the cacamerba

Offline rashid

  • Kulaan - napaan terkurihing? Jum Be'imbai Manabas
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 892
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Rahman Putera Malaysia (KRPM)
  • Handicap: 12
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #3 on: December 10, 2011, 02:36:41 AM »
Bridgestone e6
Titleist 910 D2  | Titleist 910F Wood 5 | Titleist CB 710 4-PW| Titleist vokey 52 & 58 | Scotty Cameron Kombi Putter

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #4 on: December 10, 2011, 07:25:40 AM »
. . selain dari bola bundle,  saya guna bola precept ev je, . . distance ado,  spin pun ado,  softfeel , murah lagi satu kotak 15 biji,  . . . hu hu hu.  .
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline Budak Baik

  • MY ARSENAL
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 737
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • MAKANG BUDOK!
  • Club: KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #5 on: December 12, 2011, 03:20:23 AM »
boli yo bola soft feel srixon yang 2nd hand tu duo  guni bosar...
Driver: Taylormade R11 10.5deg
Woods: Taylormade burner TP 3wood
Rescue: Carlyne 19deg 3hybrid, TaylorMade R7 draw 22deg 4hybrid
Iron: Taylormade RAC TP Blade 3-PW
Wedge: Taylormade AW 52deg, Taylormade SW 56deg, Titleist Vokey 60deg
Putter: Scotty Cameron California Coronado

Offline shah7710

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 643
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelabu Malami
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #6 on: December 12, 2011, 09:50:32 AM »
Bridgestone e6

. . selain dari bola bundle,  saya guna bola precept ev je, . . distance ado,  spin pun ado,  softfeel , murah lagi satu kotak 15 biji,  . . . hu hu hu.  .

abgbongsu+rashid ni beginner lg ke? huhuhu..
Bila la nak bagus nie..

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #7 on: December 12, 2011, 02:49:10 PM »
Bridgestone e6

. . selain dari bola bundle,  saya guna bola precept ev je, . . distance ado,  spin pun ado,  softfeel , murah lagi satu kotak 15 biji,  . . . hu hu hu.  .

abgbongsu+rashid ni beginner lg ke? huhuhu..
.........................ye shah, kami sama2 jadi beginner la ni.............
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline toyol007

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: none
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #8 on: December 14, 2011, 03:03:35 PM »
salam all..
rasa2 aku la, beginner mcm aku ni xdapek nk raso/feel lagi apo diff bola2 nih..
biasanya aku main hantam boli yg 2nd hand yo...
Poor execution but result not bad!!!

Offline erizzzzz

  • Syariah compliant, kekadang je x...
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 537
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Now a full time caddy
    • Law for the Laymen
  • Club: Danau & NHS Golf Club
  • Handicap: 23
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #9 on: December 15, 2011, 01:29:25 PM »
salam all..
rasa2 aku la, beginner mcm aku ni xdapek nk raso/feel lagi apo diff bola2 nih..
biasanya aku main hantam boli yg 2nd hand yo...

Aku pon beginner gak. At least score dah back to beginner. Cuba kau tgk how bola tu behave on 100m and below shot, esply chip.

Aku slalu Guna z-star, b330 or penta. Pro-v yg 2nd pon still mahal. Z-star and b330 ble dpt dlm rm2.50-3.00 sjibik.
baru aku tau camtu rupanya cara nak pukul bola...

Offline zakisawie

  • Newbie
  • Posts: 32
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • wanna break score below hundred
    • zakisawie.blog.com
  • Club: Kelab Golf Samudera
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #10 on: December 16, 2011, 04:48:30 PM »
pro erizzzzz, sebijik 2 - 3 hinggit mahal lagi tu...... la nie saya pakai bola srixon soft feel ngan precept ev (beli borong)...... lebih mudah masa main... ader perbezaannya. Then confident je bola tu pegi sebab bola 2nd hehehehehehhe... bola baru risau takut masuk kolam or semak cari tak jumpo.... majai.
Iron Macgregor Golden Bear 3-PW, Wood 3 Adam Tight Lies, Hybrid Carlyne 18 degree,
TM Burner Superfast, Odyssey White Hot Sabertooth, Wilson Stand Bag.... what the cacamerba

Offline Moka

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 52
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: Port Dickson Golf & Country Club
  • Handicap: 20
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #11 on: December 23, 2011, 05:47:38 PM »
untuk beginner pakai bola long distance lah  murah sikit tapi kat green maybe kurang control tapi  u tak rasa beza  sangat;
good ball:NOODLE+EASY DISTANCE   ,  TOP-FLITE ,   ULTRA.

bola premium:for distance +green control  (suggest PENTA,ProV1x,CAllaway i(z)  )  memang betul2 baguih dapat 2ndhand pun ok

Offline krulSD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: AGS & KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 20
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #12 on: January 18, 2012, 11:00:57 AM »
I LIKE this tips ...

If you play above 95 regularly, then best to try a range of the better 2piece balls like AD333, precept EV and the like. This will give the high handicapper an idea how different balls reacts to different conditions on the course. Don't spend more then 50 on a dozen balls

Once scores drop to between 80 to 95, repeat the process but with 3piece balls like e6, nxt, dx3 etc. Don't spend more than 80 a doz.

Once I start playing in the 70s, I'd play prov, b330, Penta or similar.
« Last Edit: January 19, 2012, 02:35:57 AM by KAKIGOLF »
Driver - Titleist 913D2
Wood 3 - Taylormade RBZ
Hybrid 3 - Taylormade Aeroburner
Iron  - Mizuno MP15 (4-P)
Wedges - Titlest Vokey SM5 (54, 60)
Putter - PING Scottsdale Wolverine
Ball - Titlest NXT Tour S / ProV1x

Offline zakisawie

  • Newbie
  • Posts: 32
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • wanna break score below hundred
    • zakisawie.blog.com
  • Club: Kelab Golf Samudera
  • Handicap: 24
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #13 on: January 18, 2012, 11:02:36 PM »
I LIKE this tips ...

If you play above 95 regularly, then best to try a range of the better 2piece balls like AD333, precept EV and the like. This will give the high handicapper an idea how different balls reacts to different conditions on the course. Don't spend more then 50 on a dozen balls

Once scores drop to between 80 to 95, repeat the process but with 3piece balls like e6, nxt, dx3 etc. Don't spend more than 80 a doz.

Once I start playing in the 70s, I'd play prov, b330, Penta or similar.

Thank you..... i will choose 2piece balls.....
« Last Edit: January 19, 2012, 02:36:26 AM by KAKIGOLF »
Iron Macgregor Golden Bear 3-PW, Wood 3 Adam Tight Lies, Hybrid Carlyne 18 degree,
TM Burner Superfast, Odyssey White Hot Sabertooth, Wilson Stand Bag.... what the cacamerba

Offline medlateq

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 95
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Sana Sini
  • Handicap: 13
Re: Bola apa sesuai untuk beginner
« Reply #14 on: January 19, 2012, 11:11:59 AM »
Salam all otai KG, standard bola tuk beginner nie used ball lah kan yang jual bundle tu je....
tapi secara teknikalnya dalam pasaran skang...... bola apa yg sesuai tuk org2 beginner cam kami nie yek.
Mintak pandangan dan pendapat. So far saya selalu pakai bola srixon sebab satu je line dia besar senang nak setting masa putting heheheheheheheh.........
Waalaikummussalam bro,
kalau bro pukul,bola lurus (tak kira distance), cari proV1. banyak kelebihannya bila dekat green atau atas green.
kalau bro pukul,bola banyak ke kiri, srixon softfeel dan yg seangkatan 2pieces dengannya dah cantik, ada kelebihan atas green dan sekitarnya.
kalau bro pukul,bola banyak buat lawatan kerja ke sebelah kanan, contoh lawatan kerja ke OB,kolam,semak samun atau hutan belantara... belasah je bola apa pun asal murah..
sekeder berkongsi je..