Author Topic: etika ketika bermain golf  (Read 7421 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline absamad

  • Newbie
  • Posts: 12
  • Cookie Points +0/-0
etika ketika bermain golf
« on: January 09, 2011, 10:12:55 PM »
salam,

apa perlu kita buat kalu flight belakang kita main bedal aje pukul dan bola melayang kiri kanan kita masa kita tengah nak ambik second/third shot? call marshall mereka buat tak tau aje....nak main cepat pun flight2 depan merangkak pelan juga...

ini kes berlaku di kundang dan lembah beringin baru2 ini...

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #1 on: January 09, 2011, 10:41:59 PM »
salam,

apa perlu kita buat kalu flight belakang kita main bedal aje pukul dan bola melayang kiri kanan kita masa kita tengah nak ambik second/third shot? call marshall mereka buat tak tau aje....nak main cepat pun flight2 depan merangkak pelan juga...

ini kes berlaku di kundang dan lembah beringin baru2 ini...

Senang jer tu, pukul ke belakang balik atau second shot attack balik kat diaorang. He,he,he... >:D

P/S
Sebelum bola berdentum kat kepala kita baik buat mcm tu...
AMARAN JGN BUAT TAU
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #2 on: January 09, 2011, 10:42:54 PM »
salam,

apa perlu kita buat kalu flight belakang kita main bedal aje pukul dan bola melayang kiri kanan kita masa kita tengah nak ambik second/third shot? call marshall mereka buat tak tau aje....nak main cepat pun flight2 depan merangkak pelan juga...

ini kes berlaku di kundang dan lembah beringin baru2 ini...
pakngah pernah jugak dua-tiga kali golop kat Kundang tapi alhamdulillah belum pernah kena kes mcm ni.

anyway, what can we do kalau kes mcm ni berlaku?
1. tunggu, then jumpak dia org yg pukoi tu, inform that apa jadi (tapi kalau dia org jenis agresif, susah jugak, boleh jadi gaduh).
2. balik ke clubhouse, buat report to the club. 
3. ignore dan bersabar. kadang2 kita pun terpukoi jugak, dok ingat tak bullih sampai tapi rupa2nya tersampai.

(di kelab pakngah, kalau kita report benda mcm ni, org yg didapati bersalah tu akan digantung tak bulih main 3 ke 6 bulan)
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline rebootxmen

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 282
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 22
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #3 on: January 09, 2011, 10:46:22 PM »
ok... report... jgn tak report.... hahahahaha
I have a tip that can take five strokes off anyone's golf game. It is called an eraser ~ Arnold Palmer

If I hit it right, it's a slice.  If I hit it left, it's a hook.  If I hit it straight, it's a miracle ~ Author Unknown

Offline Nizam6949

  • masih mencari rentak...
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 961
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • sy budak baru belajar..
  • Club: None
  • Handicap: 24
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #4 on: January 10, 2011, 12:39:03 AM »
klau kena kat aku...aku bg depa lepas jerk dulu.....lepas tu PAYBACK time....hehehehe
sila beri tunjuk ajar....tgh fine tune baca green, camner ek nk baca line...erm tp sblum tu chipping kena la polish dulu kan..kan..

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #5 on: January 10, 2011, 12:51:45 AM »
salam,

apa perlu kita buat kalu flight belakang kita main bedal aje pukul dan bola melayang kiri kanan kita masa kita tengah nak ambik second/third shot? call marshall mereka buat tak tau aje....nak main cepat pun flight2 depan merangkak pelan juga...

ini kes berlaku di kundang dan lembah beringin baru2 ini...

Flight hang slow sbb flight depan hang slow kan? Bagi jer flight blakang lepas, pastu hang pulak balon time diaorg nak amik 2nd shot ... Bru diaorg taw!!!

Hehehe!! Gurau jer ...

Tapi susah gak kan kalau dah report kat marshall tapi diaorg pun masih buat bodoh jer ....

Setengah club very particular pasal benda2 cam ni dan kalau ikut kan, diaorg boley kena gantung 3 bulan ... Tapi kalau diaorg bkn club members pun masalah gak tu, diaorg pedulik apa kalau kena gantung pun!!!

Sebenarnya skrg ni byk gak benda2 lain kebanyakkan golfers kita tak amik endah ... Contoh, replacing divots, repairing ball marks, raking bunkers dan sebagainya ....

Kalau saya main seflight ngn golfers cam Irwan Monterez, Pro Khamis, diaorg ni mmg amat perihatin tentang perkara2 sebegini yg kebanyakkan kita ambil remeh!!  .... Mmg kena marah kalau tak rake bunkers ataupun replace divots... Ada skali tu time main skali ngn Pro Khamis .... Terasa segan plak saya ngn dia sbb dia yg repair ball mark saya kat atas greens ....

Dan hanya a handful of golfers je yg saya tgk yg akan bawak skali bekas pasir time nak pukul bola utk repair divots!!!

Agaknya skrg ni cam tu kot golfers kita!!!

   
 

Online wok

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 81
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: krtu
  • Handicap: 12
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #6 on: January 10, 2011, 07:31:20 AM »
pernah satu kali kat nilai spring, kami 4 orang seflight. Semasa tunggu buat pukulan ke2 sebab flight depan, bola mari dari flight belakang. Buatnya 3 kali pada lubang berlainan tanpa amaran jerik.
Bila ditegur di clubhouse, orang ni kata, "apa, u ingat kami mari padang golf cari pasal sengaja nak pukul orang ke!???' dia tak minta maaf, hampir bertumbuk-2 berlaku.

Hmm, ethiquette dia takda, air ticket si sombong ni mungkin ada.

Offline shah7710

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 643
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelabu Malami
  • Handicap: 24
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #7 on: January 10, 2011, 01:06:09 PM »
semasa golf wida' kt kinrara ari tu, flite kitaorg bypass 1 flite yg tgh berehat kat drinking hut..tp sblm bypass tu, kitaorg bagi signal nak bypass n 1 member flite tu kasi greeen light..so, lps t-off,  kd kitaorg pergi ke drinkg hut tu utk beli air, tup-tup kena sound sebab bypass..pelik juga psl 1 member dah kasi green light, lgpun, xkan kitaorg nak tunggu diaorg abis makan koci baru bole t-off?

kekadang tertanya2 juga manner golfers nie time main..walaupun bkn sumer, tp ada juga le yg etikanya bole dipersoalkan..
Bila la nak bagus nie..

Offline absamad

  • Newbie
  • Posts: 12
  • Cookie Points +0/-0
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #8 on: January 10, 2011, 03:18:42 PM »
setelah membaca reply pro semua, saya buat rumusan kita bersabar aje le bila perkara ni berlaku. sesetgh club tak ambil pot hal seperti ni, apatah lagi
kalu yg buat hal tu club member yang ada title Datok ke....tapi kalu datok ni komplen cepat2 mereka datang sound suruh cepat main dsb. ni kisah kat
kundang le....lagi satu, kalu dah jadi hal macam ni, main golf pun dah tak seronok sebab hati dah geram, sure entah kemana pukul bola....

Offline dfauzi

  • Newbie
  • Posts: 29
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: none
  • Handicap: 20
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #9 on: January 10, 2011, 10:06:52 PM »
sabor jerlah...
ingat sekali kat bukit kemuning, kes cam nila..tgh tunggu 2 nd shot bola dah sampai kat kaki flight mate..flight mate plak kaki baran..siap gi kejar ajak bertumbuk..huh..dua dua tak puas hati  terus kena panggil marshal..last sekali marshal cakap..kot yer pun tunggu la org clear dulu, baru  bleh pukul..tapi kalu nie jadi kat kgpa ker kgns ker mahu kena gantung dah...
lagipun..kalau ko bayar kami pun bayar gak..sama sama la bertimbang rasa..
Used...
Callaway X460 10 dg s
Sonartec NP99 15dg
Perry Gear 21 dg
MP 52, I4-PW Project X 5.0
vokey 52, Nike VR 56, Vokey 58
Scotty Pro Platinum Mid Slant

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #10 on: January 12, 2011, 12:26:47 AM »
semasa golf wida' kt kinrara ari tu, flite kitaorg bypass 1 flite yg tgh berehat kat drinking hut..tp sblm bypass tu, kitaorg bagi signal nak bypass n 1 member flite tu kasi greeen light..so, lps t-off,  kd kitaorg pergi ke drinkg hut tu utk beli air, tup-tup kena sound sebab bypass..pelik juga psl 1 member dah kasi green light, lgpun, xkan kitaorg nak tunggu diaorg abis makan koci baru bole t-off?

kekadang tertanya2 juga manner golfers nie time main..walaupun bkn sumer, tp ada juga le yg etikanya bole dipersoalkan..

Setahu saya lah .... Once kita benti lepak kat half way hut .... kita lose our privilege and kena bagi flight blakang lepas .... Setahu saya lah!!! 

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #11 on: January 12, 2011, 09:02:50 AM »
Rugby is a barbarian's  game  played by gentlemen while golf is a gentleman's game played by barbarians,kencingans ;D ;D....
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #12 on: January 12, 2011, 10:00:40 AM »
etika main golf bukan setakat main slow atau cepat aje...banyak lagi...tapi tak ramai yang observe..

ada yang dok menjerit tak tentu hala kat padang...
ada yang buat bising masa player lain nak pukul bola...
ada yang tak repair divot...or ball mark kat green...etc..
ada yang bawa buggy macam racing car...macam2 ada..

most of the time, sebab the ignorance, kita buat course macam bapak kita punye...
tapi, bila kena kat kita, takde benda lain, kecuali melenting....

cheers!
***Main caddy pompuan lagi best...at the end of the day, hati senang...***

WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline shah7710

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 643
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelabu Malami
  • Handicap: 24
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #13 on: January 12, 2011, 10:10:18 AM »
etika main golf bukan setakat main slow atau cepat aje...banyak lagi...tapi tak ramai yang observe..

ada yang dok menjerit tak tentu hala kat padang...
ada yang buat bising masa player lain nak pukul bola...
ada yang tak repair divot...or ball mark kat green...etc..
ada yang bawa buggy macam racing car...macam2 ada..

most of the time, sebab the ignorance, kita buat course macam bapak kita punye...
tapi, bila kena kat kita, takde benda lain, kecuali melenting....

cheers!
***Main caddy pompuan lagi best...at the end of the day, hati senang...***<---quote of the day.. >:D
Bila la nak bagus nie..

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: etika ketika bermain golf
« Reply #14 on: January 12, 2011, 11:16:45 AM »
etika main golf bukan setakat main slow atau cepat aje...banyak lagi...tapi tak ramai yang observe..

ada yang dok menjerit tak tentu hala kat padang...
ada yang buat bising masa player lain nak pukul bola...
ada yang tak repair divot...or ball mark kat green...etc..
ada yang bawa buggy macam racing car...macam2 ada..

most of the time, sebab the ignorance, kita buat course macam bapak kita punye...
tapi, bila kena kat kita, takde benda lain, kecuali melenting....

cheers!
***Main caddy pompuan lagi best...at the end of the day, hati senang...***
ahman niii....perli aku la tu :-[ :-[ :-[ :-[
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com