Author Topic: Bila bendera kita dipijak...  (Read 2121 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Bila bendera kita dipijak...
« on: August 25, 2010, 01:04:19 PM »
Sedih bila tengok bendera kita dipijak dihina sedikian rupa dan kedutaan Malaysia di Indonesia dilontar najis manusia. Utusan Malaysia :'( :'( :'( :'(
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline TeeOff

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 608
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: N/A
  • Handicap: 24
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #1 on: August 25, 2010, 01:43:27 PM »
Ape yg mereka tak puas hati???

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #2 on: August 25, 2010, 03:12:53 PM »
Sebenarnya kebanyakan mereka tak tau apa, cuma telah di upah oleh pihak tertentu..daripada duduk tepi jalan tak buat apa, baik join geng bangang nih..dapatlah jugak upah! Afterall, they got nothing to lose...they have nothing in the first place!
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline AJOY

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1117
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • PRACTICE MAKES PERFECT..
  • Club: NHS Golf club MGA (central)WP
  • Handicap: 6
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #3 on: August 26, 2010, 12:08:33 PM »
Sebenarnya kebanyakan mereka tak tau apa, cuma telah di upah oleh pihak tertentu..daripada duduk tepi jalan tak buat apa, baik join geng bangang nih..dapatlah jugak upah! Afterall, they got nothing to lose...they have nothing in the first place!
ada betul juga tu bro...walaupun yg buat tu minoriti....yg provok dia media massa sana....pastu kerajaan pun main peranan penting dalam mengawal budaya biadap ni..(SBY mula2 diam jer)tu yg orang sini mula terikut2 cara orang2 bangxxxx ni...protes jalanan...sbb mungkin org sini pun dah mula "got nothing"..jadi kita pikir2 lah sendiri dgn keadaan senario di sini masa akan datang,bila kita hilang kuasa.....
USGA 5.7 (index)
MGA NHS NO:184942
temporary no; 262384
AJOY

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9679
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #4 on: August 26, 2010, 03:39:47 PM »
This is not the first and definitely would not be the last.. and actually kita jgn layan sgt benda2 cam ni… If we do then we’ll be dancing to the fiddler’s tune, and I believe that is exactly what, the schemers/benefactors/planners behind all this, .... wants!

This is my conspiracy theory …  8)

There is a bigger picture to all of this all and there must be a bigger player (or players?) behind the grand scheme of things ….. Errrr!!! Maybe the world’s biggest self proclaimed policeman is behind?  >:(

Put it this way ….

Imagine this! Indonesia is now like, say Malaysia …. With majority of Indonesians in the middle class segment.  Now, Indonesia’s population is what? 250 million? ….. You guys can imagine lah what kind of purchasing power they wud be having if this scenario happens …. No need to export, they have their own market, all self consumed… Its economy doesn't have to rely on exports to the West, in particular the US.
 
Indonesia spans from the tip of Aceh to the islands of East Timor, its distance some say ( blom verify lagik  ;) ) is like from Singapore to Tokyo. Indonesia has the population and enough natural resources to potentially become a regional superpower.

But the reality of things is … Indonesia has the world’s largest Muslim population. Not a good thing in the books of some superpower.

Neighbouring Indonesia is Malaysia, also a Muslim country with slight majority of Muslim population … And already a success story! But we’re too small to be of any priority at this point in time. Nearby Brunei is also oil rich but her population is even smaller than .... Shah Alam kot? :)   

An out place nation would be that tiny dot of island south of Johore (Hmmm!!! They’re in quite similar situation to that also "out of place country" somewhere in the Middle East … No wonder lah they have this “need to be better than their “hostile” neighbours” complex ... mental tu! )

Anyway! Like it or not South East Asia, the Straits of Melaka in particular, … is strategically located on the world’s map … So takly lah tempat ni di kuasai oleh negara2 Islam yang kuat, kaya, mempunyai sumber hasil bumi yg sendiri, berbaik sesama sendiri ..... tapi degil dan tak dengar cakap …

I’m sure you guys know that all the countries in the Middle East were actually carved out "over dinner" by the West… The spoils of war after they defeated the Ottoman Empire…. And look at the Middle East today, fractured and unstable but much to the delight of some ...sbb senang nak control dan manipulate.

Jadi berdoa lah dan harap2 kita pun tak akan jadi camtu lah …. Kan kita dulu satu …. Serumpun org bilang di benua Nusantara, tapi British dan Belanda senang2 je diaorg bahagikan dan pisahkan …. Riau ke atas British punya! Riau ke bawah Belanda punya! … Cam penyamun dlm citer P.Ramlee bahagi2kan harta curik … satu tuk ko, satu lagi tuk aku …  >:D

Kat belah utara pulak, British boley bilang kat Siam … yg empat jajahan selatan Thai tu …. Amik je, kitaorg takkan bantah nyer!!! (Sbb apa .. Sbb nak jadikan Siam tu "buffer zone" tuk halang pengaruh Perancis dari Utara ... tapi last2, time Perang Dua ke 2, Siam bagi Jepun lalu je tuk tawan Semenanjung Tanah Melayu ..Kita gak yg parah)     
 
(Sekarang korunk semua imagine pulak negara Belanda tu, sebuah negara bawah paras laut yg hanya ada mungkin lembu dan bunga tulip saja.. Camna sesebuah negara camtu boley kaya kalau bukan kerna Indonesia … Indonesia was to the Dutch, what India was to Britain ……Even the Shell company was formed from oil founded in Indonesia … Bayangkan juga Britain … kekayaan negara itu bukankah daripada hasil bumi negara jajahan mereka)

Some say .... Jajahan sehingga kini masih lagi berlaku ... akan tetapi secara yg berbeda!!! Tinjau2 dan renung2 lah (Aisay! Ayat cliche ni .. Hehehe!!)

P/S
Melayu Mudah Lupa!
Dan Rasullullah saw pun di hantar untuk menyatukan umat bukan utk memecah belahkan ....  :)
« Last Edit: August 26, 2010, 04:17:41 PM by mrfeelgood »

Offline syaiful COO

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 441
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Danau GC, Putra Perlis, KGPA
  • Handicap: 18
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #5 on: August 26, 2010, 05:29:59 PM »
This is not the first and definitely would not be the last.. and actually kita jgn layan sgt benda2 cam ni… If we do then we’ll be dancing to the fiddler’s tune, and I believe that is exactly what, the schemers/benefactors/planners behind all this, .... wants!

This is my conspiracy theory …  8)

There is a bigger picture to all of this all and there must be a bigger player (or players?) behind the grand scheme of things ….. Errrr!!! Maybe the world’s biggest self proclaimed policeman is behind?  >:(

Put it this way ….

Imagine this! Indonesia is now like, say Malaysia …. With majority of Indonesians in the middle class segment.  Now, Indonesia’s population is what? 250 million? ….. You guys can imagine lah what kind of purchasing power they wud be having if this scenario happens …. No need to export, they have their own market, all self consumed… Its economy doesn't have to rely on exports to the West, in particular the US.
 
Indonesia spans from the tip of Aceh to the islands of East Timor, its distance some say ( blom verify lagik  ;) ) is like from Singapore to Tokyo. Indonesia has the population and enough natural resources to potentially become a regional superpower.

But the reality of things is … Indonesia has the world’s largest Muslim population. Not a good thing in the books of some superpower.

Neighbouring Indonesia is Malaysia, also a Muslim country with slight majority of Muslim population … And already a success story! But we’re too small to be of any priority at this point in time. Nearby Brunei is also oil rich but her population is even smaller than .... Shah Alam kot? :)   

An out place nation would be that tiny dot of island south of Johore (Hmmm!!! They’re in quite similar situation to that also "out of place country" somewhere in the Middle East … No wonder lah they have this “need to be better than their “hostile” neighbours” complex ... mental tu! )

Anyway! Like it or not South East Asia, the Straits of Melaka in particular, … is strategically located on the world’s map … So takly lah tempat ni di kuasai oleh negara2 Islam yang kuat, kaya, mempunyai sumber hasil bumi yg sendiri, berbaik sesama sendiri ..... tapi degil dan tak dengar cakap …

I’m sure you guys know that all the countries in the Middle East were actually carved out "over dinner" by the West… The spoils of war after they defeated the Ottoman Empire…. And look at the Middle East today, fractured and unstable but much to the delight of some ...sbb senang nak control dan manipulate.

Jadi berdoa lah dan harap2 kita pun tak akan jadi camtu lah …. Kan kita dulu satu …. Serumpun org bilang di benua Nusantara, tapi British dan Belanda senang2 je diaorg bahagikan dan pisahkan …. Riau ke atas British punya! Riau ke bawah Belanda punya! … Cam penyamun dlm citer P.Ramlee bahagi2kan harta curik … satu tuk ko, satu lagi tuk aku …  >:D

Kat belah utara pulak, British boley bilang kat Siam … yg empat jajahan selatan Thai tu …. Amik je, kitaorg takkan bantah nyer!!! (Sbb apa .. Sbb nak jadikan Siam tu "buffer zone" tuk halang pengaruh Perancis dari Utara ... tapi last2, time Perang Dua ke 2, Siam bagi Jepun lalu je tuk tawan Semenanjung Tanah Melayu ..Kita gak yg parah)     
 
(Sekarang korunk semua imagine pulak negara Belanda tu, sebuah negara bawah paras laut yg hanya ada mungkin lembu dan bunga tulip saja.. Camna sesebuah negara camtu boley kaya kalau bukan kerna Indonesia … Indonesia was to the Dutch, what India was to Britain ……Even the Shell company was formed from oil founded in Indonesia … Bayangkan juga Britain … kekayaan negara itu bukankah daripada hasil bumi negara jajahan mereka)

Some say .... Jajahan sehingga kini masih lagi berlaku ... akan tetapi secara yg berbeda!!! Tinjau2 dan renung2 lah (Aisay! Ayat cliche ni .. Hehehe!!)

P/S
Melayu Mudah Lupa!
Dan Rasullullah saw pun di hantar untuk menyatukan umat bukan utk memecah belahkan ....  :)
.... good plitical economic analyst .... sama macam perang di Iraq (nak guna EURO), perang di Afghan (oil in azerbaijan) ..... berperang dengan Iran ...just wait & see ?????
Chief Organizing Officer aka COO

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9679
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #6 on: August 27, 2010, 04:10:04 AM »
“I cannot but consider the Malayu nation as one people speaking one language, though spread over so wide a space, preserving their character and customs, in all maritime states lying between the Sulu Seas and the Southern Oceans.” – Sir Stamford Raffles

**********************************************

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu
(Setelah disunat anunya itu)

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara
Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selaga yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan.

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

- USMAN AWANG

**********************************************
« Last Edit: August 27, 2010, 04:12:29 AM by mrfeelgood »

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #7 on: August 27, 2010, 08:33:43 AM »
Melayu..Oh Melayu.... 8)
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline AJOY

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1117
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • PRACTICE MAKES PERFECT..
  • Club: NHS Golf club MGA (central)WP
  • Handicap: 6
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #8 on: August 27, 2010, 08:38:48 AM »
thanks MFG, kerna telah menghurai pjg lebar sejarah nusantara,termasuk kisah asia barat(kita panggil) tp USA panggil middle east..saya cuma bagi intipati,tapi MFG telah huraikan termasuk kisah2 sejarah sebenar & hasil yg terjadi....bak kata perpatah bulat air kerna pembetung,kuat manusia kerna muafakat...itu lah topik sebenarnya yg cuba di robohkan secara diam2 & sulit terhadap, 2 negara nusantara yg berasal drp satu rumpun...cuma yg menakut  & membuat sy tak tidur malam adalah sifat melayu mudah lupa,berpuashati,irihati & dengki sesama kita....teringat mcm pak kaduk menang sorak(lawan laga ayam) tapi kampung tergadai...mcm lagu masa induction kat itm dulu...
                                                 anak  kecil main api..........
                                              terbakar hatinye yg sepi
                                            air mata darah bercampur keringat
                                           bumi di pijak milik orang.........
USGA 5.7 (index)
MGA NHS NO:184942
temporary no; 262384
AJOY

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #9 on: August 27, 2010, 02:37:41 PM »
thanks MFG, kerna telah menghurai pjg lebar sejarah nusantara,termasuk kisah asia barat(kita panggil) tp USA panggil middle east..saya cuma bagi intipati,tapi MFG telah huraikan termasuk kisah2 sejarah sebenar & hasil yg terjadi....bak kata perpatah bulat air kerna pembetung,kuat manusia kerna muafakat...itu lah topik sebenarnya yg cuba di robohkan secara diam2 & sulit terhadap, 2 negara nusantara yg berasal drp satu rumpun...cuma yg menakut  & membuat sy tak tidur malam adalah sifat melayu mudah lupa,berpuashati,irihati & dengki sesama kita....teringat mcm pak kaduk menang sorak(lawan laga ayam) tapi kampung tergadai...mcm lagu masa induction kat itm dulu...
                                                 anak  kecil main api..........
                                              terbakar hatinye yg sepi
                                            air mata darah bercampur keringat
                                           bumi di pijak milik orang.........



Doa dan harapan saya agar kita yg mudah lupa ini akan sentiasa mengigati sejarah asal usul kita agar kita sentiasa bersatu dan jgn berpecah belah. Amin...
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline mizunof

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 530
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 15
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #10 on: August 27, 2010, 03:07:49 PM »
aku rasa brader mfg ngan ajoy blih lah start simpan misai, rambut & janggut ala ala

pak samad. aku slalu lupa bila masa guna short iron jerr,,,damn.

Offline sy@h79

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 172
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #11 on: August 27, 2010, 03:08:08 PM »
yang penting kita jangan lah terikut2 budaya cam diorg tu kan?

otak diorg tu sume letak kat lutut...x pikir yg warga diorg (mostly PATI) ramai kat sini carik makan... :'( >:D
"tee-off bola golf sampai luar pagar..."
"ambik iron stick tolong jolokkan..."
"saya budak sedang belajar..."
"nanti dah pandai same2 lah kita main golf..."

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Bila bendera kita dipijak...
« Reply #12 on: August 27, 2010, 04:09:32 PM »
in this kind of situation, reaksi kita mestilah berhemah. tak perlu over-react. apa-apa pun, JANGAN dok pi marah-marah tak tentu pasal kat caddy-caddy dari Indon tu okeyyyy?? You miss your putt itu you punya salah, bukan dia punya salah. ;D ;D ;D
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com