Author Topic: Gila Gitar!!  (Read 15470 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Gila Gitar!!
« on: August 03, 2010, 06:25:17 PM »
Ada sesaper kat sini yg kaki gitar tak? .... Saya dulu time kat ITM main band, tapi tu lah ...Almaklum aja lah ... 3 dekad yg lalu tuuu!! .. Lah ni dah bekart dan basi .... Tapi skrg anak lelaki saya adalah pulak tunjuk minat skit .. so saya tgh nak riki gitar yg mampu beli ... Ada sesaper yg bisa beri petunjuk?

 :) :) :)

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: Gila Gitar!!
« Reply #1 on: August 03, 2010, 07:30:33 PM »
ni kena tanya abe or rochiee

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: Gila Gitar!!
« Reply #2 on: August 03, 2010, 08:47:51 PM »
ni kena tanya abe or rochiee

apsal tanya aku plak?... :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

Offline AccidentalGolfer

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 158
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 22
Re: Gila Gitar!!
« Reply #3 on: August 03, 2010, 10:14:01 PM »
MFG,
What a coincidence. Just finished checking out some gear for my daughter (took me about 2 weeks).  Nak upgrade dari acoustic to electric sejak pergi concert Yuna  ::)

I'm not an axeman, but with the help of a friend, the internet and of course some legwork, this is MY best deal. Bang for the buck, brand value not withstanding.

Nett expenditure: RM1,351 for the complete set. Guitar is the equivalent spec but both guitar + amp is less than one unit Yamaha Pacific 112V (RM1,600). 

Guitar:
Chinese made, strat inspired, S-S-H alnico, good body, neck and fretboard.
http://www.ckmusic.com.my/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=347

Amp:
Criteria was a compact all in one. Don't want my daughter to handle unneccesary wires.
Amps has come a long way. I was impressed with what they can stuff in a box.
This amp has built in effects processor. Siap ngan tuner plak. Macam2 ada. I think it makes coffee too LOL!
Line 6 Spider IV 30
http://www.ckmusic.com.my/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=130

Hope this helps.

Offline abe77

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 260
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Gila Gitar!!
« Reply #4 on: August 03, 2010, 10:22:28 PM »
hrmm...skrg byk starter kit for beginners....

Squire by Fender is a good start!!! Budget usually below RM1k

Few places yg saya familiar:

1. The guitar store @ Hartamas
2. Music Master @ SS2
3. CK Music @ Jalan Imbi

Checkidiut..... >:D >:D

Offline AccidentalGolfer

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 158
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 22
Re: Gila Gitar!!
« Reply #5 on: August 03, 2010, 10:47:48 PM »

Squire Starter kit can be found at Bentley Music@Curve
Yamaha also have starter kits at most of their proprietary outlets.

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Gila Gitar!!
« Reply #6 on: August 04, 2010, 12:30:46 AM »
Thanks guys!!

I think Gibson pun has its lower end brand kan? What is the brand btw?

Howbout Ibanez?

And Amps... 10Watts, OK tak for home use?

Sorry lah byk tanya pulak .... Dah lama tinggal so kinda clueless now ... Dulu I pakai Gibson SG, alternating with Fender Telecaster... Both was actually my brother's... Then I switched to playing the bass guitar, was using Fender Precision Bass back then...

Personally I kinda like the feel and sound Fender Stratocaster...tapi yg "ori" US made so dah mahal skrang I think ...
« Last Edit: August 04, 2010, 12:34:12 AM by mrfeelgood »

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Gila Gitar!!
« Reply #7 on: August 04, 2010, 12:32:57 AM »
I'm not an axeman, but with the help of a friend, the internet and of course some legwork, this is MY best deal. Bang for the buck, brand value not withstanding.

Nett expenditure: RM1,351 for the complete set. Guitar is the equivalent spec but both guitar + amp is less than one unit Yamaha Pacific 112V (RM1,600). 

Guitar:
Chinese made, strat inspired, S-S-H alnico, good body, neck and fretboard.
http://www.ckmusic.com.my/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=347


Wow!!! "Strat" inspired ... Should check it out .... Thanks bro!!!

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: Gila Gitar!!
« Reply #8 on: August 04, 2010, 01:09:56 AM »
yang 2nd hand pun ade gak...tempoh hari nampak ibanez & yamaha amp. kat Buy, Sell & Trade kat Taman Melawati...RM 400.00 ibanez lead tu...yamaha amp. tu tak perasan plak berapa...kat Yamaha Ampang Point pun ade gak yang 2nd...dulu masa jamming kat atas tu sementara tunggu member smpai...saje ushaar tempat tu..yang baru ade ... branded 2nd ade...gitar tong ade...bak kata orang dahulu kala...macam macam ada...nak safe budget?...belikan aje yang 2nd...budak budak zaman skarang  ni minat diaorang tu sekejap aje...lepas ni minat benda lain plak...buatnya lepas ni dia minat motor besar...camne?...mahu pengsan nanti...busuk busuk pun pening lalat tu confirm ade punyalah....hehehe...

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Gila Gitar!!
« Reply #9 on: August 04, 2010, 01:52:36 AM »
yang 2nd hand pun ade gak...tempoh hari nampak ibanez & yamaha amp. kat Buy, Sell & Trade kat Taman Melawati...RM 400.00 ibanez lead tu...yamaha amp. tu tak perasan plak berapa...kat Yamaha Ampang Point pun ade gak yang 2nd...dulu masa jamming kat atas tu sementara tunggu member smpai...saje ushaar tempat tu..yang baru ade ... branded 2nd ade...gitar tong ade...bak kata orang dahulu kala...macam macam ada...nak safe budget?...belikan aje yang 2nd...budak budak zaman skarang  ni minat diaorang tu sekejap aje...lepas ni minat benda lain plak...buatnya lepas ni dia minat motor besar...camne?...mahu pengsan nanti...busuk busuk pun pening lalat tu confirm ade punyalah....hehehe...

Thanks bro!!! Menarik tu rega ....Tp Ampang Point. Melawati jauh skit lah bro .. kalau kat2 area sini takde ke?  ;)

Offline nokia737

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 859
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • hepy - hepy main jer...
  • Handicap: 14
Re: Gila Gitar!!
« Reply #10 on: August 04, 2010, 05:56:47 AM »
yang 2nd hand pun ade gak...tempoh hari nampak ibanez & yamaha amp. kat Buy, Sell & Trade kat Taman Melawati...RM 400.00 ibanez lead tu...yamaha amp. tu tak perasan plak berapa...kat Yamaha Ampang Point pun ade gak yang 2nd...dulu masa jamming kat atas tu sementara tunggu member smpai...saje ushaar tempat tu..yang baru ade ... branded 2nd ade...gitar tong ade...bak kata orang dahulu kala...macam macam ada...nak safe budget?...belikan aje yang 2nd...budak budak zaman skarang  ni minat diaorang tu sekejap aje...lepas ni minat benda lain plak...buatnya lepas ni dia minat motor besar...camne?...mahu pengsan nanti...busuk busuk pun pening lalat tu confirm ade punyalah....hehehe...

Thanks bro!!! Menarik tu rega ....Tp Ampang Point. Melawati jauh skit lah bro .. kalau kat2 area sini takde ke?  ;)

alahh, wa biasa dr ampang pnt ke monty tu 45min jer bro, NKVE exit tol duta masuk duke,
sampai ujung duke dah ampg pnt bro, minyak n tol pi balik kurg lebey rm50 + rm400 yg
mcm boya rochie bgtau masih murah tu bro utk ibanez, xtau la tgk dekat2 jd ibanzz, keh3x
nokia737 - penah nampak dlm cash converter ampg pnt, mcm2 jenis amp n gitar 2nd hand  ;)
                 lu dtg ampg pnt roger la wa, 10min jer wa sampai insyallah
USGA 13.4 (index)
White T-Box  ;)

Offline AccidentalGolfer

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 158
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 22
Re: Gila Gitar!!
« Reply #11 on: August 04, 2010, 12:09:24 PM »
Bapak    -    Anak
Gibson   -    Epiphone, Kramer
* Epiphone ada Starter kit
Ibanez - Bapak Jepang tak beranak.

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Gila Gitar!!
« Reply #12 on: August 04, 2010, 12:40:39 PM »
Bapak    -    Anak
Gibson   -    Epiphone, Kramer
* Epiphone ada Starter kit
Ibanez - Bapak Jepang tak beranak.

Ibanez mandul kot!!! hahaha!!!

Offline boeing

  • Verified Member
  • Jr. Member
  • ****
  • Posts: 87
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 10
Re: Gila Gitar!!
« Reply #13 on: August 04, 2010, 12:48:15 PM »
Saya ada Ibanez RG series Japan spec warna biru. Rasanya macam nak jual pasal dh jarang sgt pegang...

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Gila Gitar!!
« Reply #14 on: August 04, 2010, 01:01:54 PM »
Saya ada Ibanez RG series Japan spec warna biru. Rasanya macam nak jual pasal dh jarang sgt pegang...

Menarik..Tp saya tak brapa familiar ngn Ibanez .. Ley kasi try dulu ..amik feel!!!  :) :) :)