Author Topic: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf  (Read 9580 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ZoeZ

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 500
  • Cookie Points +0/-0
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #15 on: July 23, 2009, 02:29:11 PM »
oooohhhhhhhh cam tu, baru den paham...


 :) ;) :D ;D ;) :D

Ala bang Jenol, purak purak baru paham la pulak hehehehehe, awak dah main golf 15 taun

Offline syaiful COO

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 441
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Danau GC, Putra Perlis, KGPA
  • Handicap: 18
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #16 on: July 23, 2009, 05:29:02 PM »
pool, ase ni org nogori... kau translatelah dlm sound nogori... :D :D :D :D
alahi bang jenol,
den dah naik joman dah tuka bahaso ni ... jap om puteh, kang kono slang nogori, pas tu kono pakai dialek pahang .... poning den ... ;D :D ;)
Chief Organizing Officer aka COO

Offline zainol

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 769
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Royal Pahang
  • Handicap: 15
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #17 on: July 24, 2009, 08:57:06 AM »
Ala bang Jenol, purak purak baru paham la pulak hehehehehe, awak dah main golf 15 taun
[/quote]

Main lamo pun pakai rules sendiri... for example:-
1.Ist tee box... tee off best of two...badan keras lagi...
2.kalau semua masuk air yang sama, everybody got relief~free drop!!
3.Prefered lie boleh alih bola max sampai 10 kaki!!
4.Kalau fumble boleh correction!!
5.Bola hilang masuk hazard... drop tengah fairway!!
6.Kalau lubang tu koyak max score recorded double je!!(tak tau pun lepas double boogey ada triple boogey selama ni!!!)
7.2nd nine kalau main teruk tee off sampai puas hati 3/4 bola, next stroke still 2nd stroke!
8.Bola plug boleh cabut bersihkan dan letak tempat best sikit.
9. Par 5 2nd stroke kalau lie tak cantik permittable to use tee!!
10. Dan ada beberapa lagi local rules yang spontan....seperti kalau belakang pokok bole alih.. consider flower bed..!!

Patutlah main dengan sepol... score aku teruk!!!!! :D :D :D :D :D :D

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #18 on: July 24, 2009, 09:16:44 AM »
nak pesan sikit fpr all the newbies (real newbies...bukan yg dah lapan tahun punya...heh heh): apa-apa hal pun, kena turun padang bebanyak kali, kena buat practical. theory ja not enough. kena main dgn senior yg paham rules, depa akan bagitau. kalau kita tengok pro players pun, ada jugak rules yg 50-50 tak sure, depa panggil official mai buat decision.

anyway, rules ka, ethics ka, practical penting. so newbies, rajin-rajin lah main dgn the more knowledgable players.

ni nak cerita sikit pasai my own "lesson": masa mula-mula main dulu, bila bola dekat-dekat lubang, kawan2 akan kata "given". so bila tulis score, tak termasuklah yang "given" tu. it went on until one day main dlm corporate tournament (my first tournament, di bukit unggul), this guy tanya "berapa tadi?" pak ngah jawab "double". dia angkat kening, tanya balik "you bukan double ke?" pak ngah jawab, "tak, bogey". dia kata "yg given tadi tu?" pak ngah kata "given kan? tak kira lah yg tu" rupa-rupanya kira jugak!!! dia bg tau pak ngah, "given" tu tak payah putt, tapi kira jugak score. malu jugak lah. tapi good lesson. so, "jangan tiru macam saya".

 
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline ZoeZ

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 500
  • Cookie Points +0/-0
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #19 on: July 24, 2009, 10:53:32 AM »

9. Par 5 2nd stroke kalau lie tak cantik permittable to use tee!!
Patutlah main dengan sepol... score aku teruk!!!!! :D :D :D :D :D :D
[/quote]

Patut la saya slalu kena tunngu lama nak t-off par 5, tengokk tengok flight depan siap angkat bola, letak tee, boh bola atas tee, then pukul...................... flight bg Jenol n gang rupanya....... ;D  :D ;D

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #20 on: July 24, 2009, 11:31:55 AM »
Bang Jenol,

dasat punyer rules...kang best, kalau tiap2 shot boleh letak tee except dalam green....
kalau dalam bunker boleh letak tee pun bagus gak...;)

Pak Ngah,
Pasal 'given' punyer story tu, sama lah dengan saya...masa mula2 main, pastu dengan single HCper pulak tu, I tak pernah kira yang given tu..kekekekeke....malu la...
I agree with you pasal rules & etiquette...the more we play with good players who really play by book, the better we can improve...the game become more focused...and at the same time, can have fun as well...

Cheers!
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline sy@h79

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 172
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #21 on: July 24, 2009, 02:29:22 PM »
nak pesan sikit fpr all the newbies (real newbies...bukan yg dah lapan tahun punya...heh heh): apa-apa hal pun, kena turun padang bebanyak kali, kena buat practical. theory ja not enough. kena main dgn senior yg paham rules, depa akan bagitau. kalau kita tengok pro players pun, ada jugak rules yg 50-50 tak sure, depa panggil official mai buat decision.

anyway, rules ka, ethics ka, practical penting. so newbies, rajin-rajin lah main dgn the more knowledgable players.

ni nak cerita sikit pasai my own "lesson": masa mula-mula main dulu, bila bola dekat-dekat lubang, kawan2 akan kata "given". so bila tulis score, tak termasuklah yang "given" tu. it went on until one day main dlm corporate tournament (my first tournament, di bukit unggul), this guy tanya "berapa tadi?" pak ngah jawab "double". dia angkat kening, tanya balik "you bukan double ke?" pak ngah jawab, "tak, bogey". dia kata "yg given tadi tu?" pak ngah kata "given kan? tak kira lah yg tu" rupa-rupanya kira jugak!!! dia bg tau pak ngah, "given" tu tak payah putt, tapi kira jugak score. malu jugak lah. tapi good lesson. so, "jangan tiru macam saya".

pak ngah, i agree with u...
good lesson comes from an experience golfer...
from friendly advice as well... :) 8)

macam saya, frankly speaking..., x berapa sedap hati (lebih mudah kata > 'x suka')
kalau main same flight dgn somebody yg selalu ingat ethiquette dia lebih bagus dari golfer lain...
selalu cari salah golfer lain walaupun kita x buat apa2 kesalahan atau melanggar ethics...

kalau kita menghadapi situasi begini, is it proper kalau kita tegur dia semula (dengan baik) mengatakan bahawa kita tidak melanggar ethics? walaupun golfer tersebut adalah orang yg kita hormat/lebih tua/lebih experience golfing/lebih rendah HC dari kita?

saya lebih prefer mendapatkan secara ikhlas friendly advice dari golfer yg lebih experience berkenaan ethiquette/golfing rules/technic secara x formal sambil hapy2 golfing...

p/s : saya pernah menghadapi situasi begini, maklumlah orang baru...sampai hati saya x berapa sedap (xde mood) nak teruskan game sampai habis... :(
"tee-off bola golf sampai luar pagar..."
"ambik iron stick tolong jolokkan..."
"saya budak sedang belajar..."
"nanti dah pandai same2 lah kita main golf..."

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #22 on: July 24, 2009, 02:35:35 PM »
nak pesan sikit fpr all the newbies (real newbies...bukan yg dah lapan tahun punya...heh heh): apa-apa hal pun, kena turun padang bebanyak kali, kena buat practical. theory ja not enough. kena main dgn senior yg paham rules, depa akan bagitau. kalau kita tengok pro players pun, ada jugak rules yg 50-50 tak sure, depa panggil official mai buat decision.

anyway, rules ka, ethics ka, practical penting. so newbies, rajin-rajin lah main dgn the more knowledgable players.

ni nak cerita sikit pasai my own "lesson": masa mula-mula main dulu, bila bola dekat-dekat lubang, kawan2 akan kata "given". so bila tulis score, tak termasuklah yang "given" tu. it went on until one day main dlm corporate tournament (my first tournament, di bukit unggul), this guy tanya "berapa tadi?" pak ngah jawab "double". dia angkat kening, tanya balik "you bukan double ke?" pak ngah jawab, "tak, bogey". dia kata "yg given tadi tu?" pak ngah kata "given kan? tak kira lah yg tu" rupa-rupanya kira jugak!!! dia bg tau pak ngah, "given" tu tak payah putt, tapi kira jugak score. malu jugak lah. tapi good lesson. so, "jangan tiru macam saya".

pak ngah, i agree with u...
good lesson comes from an experience golfer...
from friendly advice as well... :) 8)

macam saya, frankly speaking..., x berapa sedap hati (lebih mudah kata > 'x suka')
kalau main same flight dgn somebody yg selalu ingat ethiquette dia lebih bagus dari golfer lain...
selalu cari salah golfer lain walaupun kita x buat apa2 kesalahan atau melanggar ethics...

kalau kita menghadapi situasi begini, is it proper kalau kita tegur dia semula (dengan baik) mengatakan bahawa kita tidak melanggar ethics? walaupun golfer tersebut adalah orang yg kita hormat/lebih tua/lebih experience golfing/lebih rendah HC dari kita?

saya lebih prefer mendapatkan secara ikhlas friendly advice dari golfer yg lebih experience berkenaan ethiquette/golfing rules/technic secara x formal sambil hapy2 golfing...

p/s : saya pernah menghadapi situasi begini, maklumlah orang baru...sampai hati saya x berapa sedap (xde mood) nak teruskan game sampai habis... :(

saya yg terigat ethiquette/golfing rules  masa tournament je..tu pun tgk kalau flightmate yg semuanya follow lahh..kalau tak enjoy-enjoylah..
Biasanya main utk tournament ni utk dapatkan goodies jee

Offline syaiful COO

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 441
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Danau GC, Putra Perlis, KGPA
  • Handicap: 18
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #23 on: July 24, 2009, 06:09:39 PM »
nak pesan sikit fpr all the newbies (real newbies...bukan yg dah lapan tahun punya...heh heh): apa-apa hal pun, kena turun padang bebanyak kali, kena buat practical. theory ja not enough. kena main dgn senior yg paham rules, depa akan bagitau. kalau kita tengok pro players pun, ada jugak rules yg 50-50 tak sure, depa panggil official mai buat decision.

anyway, rules ka, ethics ka, practical penting. so newbies, rajin-rajin lah main dgn the more knowledgable players.

ni nak cerita sikit pasai my own "lesson": masa mula-mula main dulu, bila bola dekat-dekat lubang, kawan2 akan kata "given". so bila tulis score, tak termasuklah yang "given" tu. it went on until one day main dlm corporate tournament (my first tournament, di bukit unggul), this guy tanya "berapa tadi?" pak ngah jawab "double". dia angkat kening, tanya balik "you bukan double ke?" pak ngah jawab, "tak, bogey". dia kata "yg given tadi tu?" pak ngah kata "given kan? tak kira lah yg tu" rupa-rupanya kira jugak!!! dia bg tau pak ngah, "given" tu tak payah putt, tapi kira jugak score. malu jugak lah. tapi good lesson. so, "jangan tiru macam saya".

kalau kita menghadapi situasi begini, is it proper kalau kita tegur dia semula (dengan baik) mengatakan bahawa kita tidak melanggar ethics? walaupun golfer tersebut adalah orang yg kita hormat/lebih tua/lebih experience golfing/lebih rendah HC dari kita?


better jgn tegur dia semula .... take it as it is ....
Chief Organizing Officer aka COO

Offline a_asereje

  • Newbie
  • Posts: 14
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #24 on: July 24, 2009, 11:28:41 PM »
tq kwn...atleast aku ada le fhm ckit skrg. nnt kat fairway aku tgk le...xpelah,itu pun dah ckup mbantu. TQ

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #25 on: July 25, 2009, 12:43:53 AM »

kalau kita menghadapi situasi begini, is it proper kalau kita tegur dia semula (dengan baik) mengatakan bahawa kita tidak melanggar ethics?


Like Kapitan Saipol advised .... Buat tak reti aja .... Dalam golf, mental hang kena kuat ... So kuat kan mental hang and don't let it affect your game .... Balas balik dgn senyum and buat dunnooo jer!!!

Hepi!!! Hepi!!!

My 2 rupiah!!!  ;D

Offline Amay

  • Newbie
  • Posts: 35
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #26 on: July 30, 2009, 05:00:22 PM »
Yang betul2 beginer, apa kena buat sebenarnya ye..? Set golf seken hen brand ah yam dah beli..Pegi driving range dan pukul 100 bola sehari?  O0

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9665
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #27 on: July 31, 2009, 12:25:29 PM »

Yang betul2 beginer, apa kena buat sebenarnya ye..? Set golf seken hen brand ah yam dah beli..Pegi driving range dan pukul 100 bola sehari?  O0


Sambung pukul bola lagik ... sampai tahap 300 bola sehari ....  ;D

Offline Budakboy

  • Golf Golf Golf and .....
  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1008
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • www.MalaysianGolfer.org
  • Club: KGSS
  • Handicap: 18
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #28 on: August 02, 2009, 09:55:00 PM »
Alah Sepol nih ..... x leh jadi cikgu skolah kek kolo pilah la ekau nih   :D;  Bia den (orang N9 10 taun dok kek Sarawak nih) coba try testing-testing explain pulak :-

Crito dio sonang bona -

- water hazards (kolam/air kek arah dopan fairways, green -NORMALLY)
- lateral harzards (kolam/air jugak, tapi considered arah belah kanan, kiri, timur-laut, tenggara, etc. fairways and green - again NORMALLY)
- so, nak botu2 pasti yang mano water hazards atau yang mano lateral hazard, konolah nengok dulu warna kayu stake dio. Water hazards di tanda dengan "yellow stake", manakala lateral hazards di tanda dengan "red stake". Atau boleh baco siap-siap dalam score card, jiko dinyatokan la
- mano nak drop bola adalah seperti dinyatokan.. (1) sejauh mano ko bolakang ikut suko hati kau (2) atau tompek ekau last skali pukul bola tuh (termasuk di tee-box) ->>  bergantung pado arah line bola kau masuk kolam la, jangan main blasoh ikut suko
- untuk lateral hazard, pilihan tambahan untuk drop dalam jarak 2-club length dari garis hazard tompek bola masuk kolam (bergantung pado kesesuaian, pikirkan, jika lateral hazards tu di sobolah green, kita ambik la peluang ni untuk chip dari tepi kolam masuk green, daripado ambik arah terakhir bola masuk kolam)
- apo-apo hal pun, kalau bola yang masuk kolam tu landing kek lumpur jo, atau ekau nampak dan/atau agak boleh dipukul, memang dibonarkan pukul dari hazard tersebut -> syarat no grounding of club ; club tidak menyentuhi permukaan hazard. Ini Sergio biaso buek
- kalau local rules di kelab golf require to play drops di "Drop Zone"  yang telah ditentukan, local rules will prevail di dalam menontukan tompek perlu drop

Tak paham, rasanya ayat org putih lagi senang dari translation nogori hehehe

Offline shaiful

  • Clubs..
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 620
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • TeeOff with PaSSioN.....Give Life Your Best Swing
  • Club: RKKC
  • Handicap: 24
Re: Ten Basics of Rules and Etiquette for Your First Round of Golf
« Reply #29 on: March 25, 2011, 03:20:59 PM »
it's a very usefull info for a new golfer like me. tq very much for the adds
Kayu Kayan & Besi-besian