Author Topic: motor berkuasa besar  (Read 12824 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline zellafo

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 75
  • Cookie Points +0/-0
motor berkuasa besar
« on: February 24, 2010, 03:32:54 PM »
I selalu nampak geng2 motor besar BMW,Kawasaki 750 to 1000cc drop by at some mamak kena teh tarik,most of them i tengok fully equipped ngan rider suit and full face helmet. Not so sure kalau ada kakigolf sini have minat pada motor kuasa besar. Tapi own one motor besar dah jadi satu trend pada boss2 tempat I kerja ni, mostly General Manager je mesti ada this babe. Tak sure sebab trend or sebab passion for speed. And most of the motor besar guys tak main golf - tak sure kenapa.

Make me wonder why.... itu je !

Offline dzularmor

  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 244
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • HP: 0193837127
Re: motor berkuasa besar
« Reply #1 on: February 24, 2010, 03:56:10 PM »
Well, Zellafo, FYI I myself used to own Kawasaki VN750 and EN500. I was not a golfer yet then. Reason for riding big bike:

1.  Safer because brake system is just like expensive cars (BMW, Merc) and you ride on fast lane on the hiway so you don't have to squeeze yourself among the other small bikes in the emergency lane. Prior to riding big bikes, I involved in xcdent 3x in the emergency lane.

2.  If you own an expensive continental car, then these big bikers share the same feelings as yours when you drive your machines.

3.  Most big bikers do not play golf. Even if they do, may be for business purposes, to entertain their customers on weekdays. coz on weekends, they ride all over the country in groups.

4.  For those  bikers higher up on the corporate ladder, they might be able to enjoy both, bikes and golfs. but for those who passion for big bikes they cannot afford to enjoy both.  Big bikes are expensive to maintain, just like maintaining a BMW or Merc or Volvo.  The rear tyre wears out sooner than the front one, about 15000km and each cost at least RM800. Routine oil change cost at least RM400. Their riding suits cost more than RM1000!


so, enjoy your golf.
dzularmor

Offline zellafo

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 75
  • Cookie Points +0/-0
Re: motor berkuasa besar
« Reply #2 on: February 24, 2010, 04:11:28 PM »
thanking for the good experience shared. Macam tu rupanya patut la geng2 sini asyik cerita about trip to Singapore minggu ni, minggu depan ke Penang, the other minggu ke Kuantan.

But people always associate bikers ni as "suka show off" biasa la when they travel in groups of 20 bikes they tend to conquere the place. dah la bunyi bising - memang la to them its like roaring thunder from the distance tapi untuk makcik2 they are making noise. Dan lagi selalu ada je awek cun naik belakang - macam kekasih gelap je - entah la i think aweks are very much attracted to bikers - not like that ke?

as you say la - main golf lagi baik!

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #3 on: February 24, 2010, 06:58:28 PM »
Salam bro!!!

Ada sorg kat sini yg main moto besar, nick dia AP ... Cuba hang PM dia ... Mungkin dia boley beri jawapan...

Saya 20 tahun dulu adalah gak berjinak2 ngn moto2 besar ni, tapi time tu bru kawin, tapi lepaih dpt anak saya lelama kurang naik moto .. so last2 jual ...

Saya naik moto sejak time kat kolej dulu ... time tu bawak moto Suzuki scrambler 125 warna merah (Hehehe!!! Ingat lagi tu!!)  ... Siap bagi nama lagi tu ... Suziku!!!  ;)

Pas dah keje lebih kurang 5 tahun, tangan gatal, beliklah moto Suzuki GS1000 (lebih kurang camtu-lah), pastu tu tuka ngn GS1100R (GS ke GSX tak ingat dah), pastu moto yg last pakai Honda Magna 700 ... Nah! ni ha dia gambo zaman muda2 ngn moto kesayangan yg aku sangkakan glamour tp sebenarnya bukan ..  8) ;D



... Tapi bebalik kpd kenapa mat2 moto besau ni tak main golf? ... Hmmm!!! Betul gak kata hang tu ... Sbb adik ipar saya (main super bike) ngn abg ipar saya (yg ni kaki harley pulak) .. dua2 eko ni tak main golf ..

(Mana pi gambo2 lama2 time aku jadi mat moto dulu? ... Bini kasi buang kot!)
« Last Edit: February 24, 2010, 07:02:53 PM by mrfeelgood »

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: motor berkuasa besar
« Reply #4 on: February 25, 2010, 12:37:47 AM »

MOTOR BESAR = BIG BIKE
Ade beberapa kategori:-
1. easy rider
2. naked bike
3. super touring
4. superbike
5. dual purpose

paling aku suka........dah tentu superbiike...honda repsol CBR 1000RR(2005)
kenapa?......kelajuan maksima.......kepuasan naik jentera lumba...layan corner
                       awana, cameron, karak dll..
berapa laju?..lebih 300km/h....setakat ni aku ride sampai 280km/h..tak
                           habis maksima sebab depan ade kereta dah muncul...
harga beli.....RM 87,000.00 (tapi dah jual masa 2008...aku sedih dah jual...)
pembonceng setia.....bini aku la..
baju rider........RM 1500(aku) & (bini aku)RM1200
kasut boot.......RM 1700 (aku) & (bini aku) RM 800
helmet fullface....RM 2500 (aku) & (bini aku ) RM 1800
glove................RM 550(aku) & (bini aku) RM 400

maintenance cukup tinggi bila kita main BIG BIKE....mengalahkan kereta...tapi seronok bila layan corner, konvoi..bawak over 200kmh...

kenapa bikers sangat ramai tak menggolof...sebab jentera big bike itu sendiri dah bagi kepuasan pada owner...bayangkan anda memiliki dan ride superbike yang sama seperti jentera perlumbaan motogp...memang puasss dan seronok..
dan juga cuba bayangkan apbila ade antara rider ni yang kata jom kita minum teh kat Penang, makan pau kat tanjung malim, makan kue tiow kat ipoh...walhal rider-rider tu ade kat k. lumpur pada masa mereka berkata begitu...ini bukan rekaan..tapi kenyataan sebab aku dulu pun camtu jugak...seolah-olah tempat yang nak dituju tu dekat semata mata nak minum dan makan..kenapa ianya terjadi...kekuatan jentera itulah yang memberi kepuasan pada riders tersebut...

lagipun memiliki jentera kuasa tinggi ini sudah cukup untuk kita menghabiskan duit yang banyak..takkan nak habiskan kat golof lagi pulak...

untuk pengetahuan semua....kebanyakan pembonceng dibelakang tu adalah wife rider-rider tu..tapi ade juga sikit sikit yang bukan muhrim...biasalah tu..

p/s: kalau ade rezeki..aku akan beli superbike lagi dan kemungkinan besar aku akan ucapkan selamat tinggal pada sukan golof ini ( tapi bukan ngan budak KG)

************************BORN TO RIDE**********************

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #5 on: February 25, 2010, 12:54:54 AM »

harga beli.....RM 87,000.00 (tapi dah jual masa 2008...aku sedih dah jual...)
pembonceng setia.....bini aku la..
baju rider........RM 1500(aku) & (bini aku)RM1200
kasut boot.......RM 1700 (aku) & (bini aku) RM 800
helmet fullface....RM 2500 (aku) & (bini aku ) RM 1800
glove................RM 550(aku) & (bini aku) RM 400


Maka dgn ternyatanya fakta di atas ini-lah menjadi sebab-musabab kenapa org yg main moto besar agak sukar utk beralih minat kpd sukan menggolof ...  8)

(Time jaman moto dulu ... ujan je hampeh!!! Samalah gak ngn main golf skrg ni, Time ujan je ... hampeh!!!  ;) )


Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #6 on: February 25, 2010, 12:57:07 AM »

MOTOR BESAR = BIG BIKE

Ade beberapa kategori:-

.... 2. naked bike ...


Bro!!! Naked bike ni ... Kena telanjang bulat time naik moto ke? ... Best gak!!!

(Lerrr!!! Aku dah ikut perangai si-Emang Manang dah!!!)

Online nokia737

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 822
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • hepy - hepy main jer...
  • Club: Golf club MGA ( KGSS 0769) NHS No. 262274
  • Handicap: 14
Re: motor berkuasa besar
« Reply #7 on: February 25, 2010, 02:08:19 AM »
Skang tgh bejinak - jinak dgn Honda CB4, sejak Aug 09 ( mula dgn cc kecik dulula, ada bikers kata )...
walaupun 400cc, tp enjin V-Tec mmg bedesup gak ( max 160kmh yg penah ditry, xbrani lagi  :-\ )...
paling best, bunyik enjin bukak 2x,sebijik mcm enjin keta honda EG yg menggunakan enjin V-Tec, xkira la besar ke kecik... Ekzosnye yoshimura @ hosyimuro @ hagemaru, mcm tu la bunyik nye, jd derumannye
mmgla agak mengasyikan, mcm kita chipping pastu given birdie ( par 5 ), lbh kurg camtula stimnye tu...
Tp malangnye, tangki minyak xley bukak la pulak, spring rosak, dah sebulan lebeh tesadai kat parking bwh nie...
Sparepart mmg ada di area sentul, tp sukan mengolof nie la penyebabnye xsempat nak gi carik...  ;D
USGA 13.4 (index)
White T-Box  ;)

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #8 on: February 25, 2010, 10:39:02 AM »
Skang tgh bejinak - jinak dgn Honda CB4, sejak Aug 09

Hahaha!!! Skrg ni adik ipar ngn abg ipar tgh dok racun aku .. Yg si abg ipar aku tu kaki Harley, siap dok bawak majallah Motor Bike Trader ke rumah ... Yg si adik ipar aku tu pulak dok racun aku suruh angkat Superbike! Tambah pulak member2 Alfa aku, yg skrg ni dah beralih minat ke motor besar, walaupun umur dah semakin meningkat .. Diaorg ni pun tgh dok racun aku ...

Perghhh!!! Diaorg ni sume ingat apa? Kat bawah bantal aku simpan duit betimbun2 ke? Hahaha!!!

Tapi semakin tua ni, aku ingat dah takly kot ... Nak balik main moto ngn keta susah kot ...

Skrg ni aku tgh dok belek2 internet, tgk camera ngn guitar (Dulu time kat skolah ngn kat ITM, aku main band .... Pernah jadi opening band utk Revolvers time kat ITM dulu ... hehehe!!!)

Skrg ni tgh bebelah bahagi, nak layan guitar atau kamera!!!

 8) 8) 8)

(Gitar Fender Stratocaster ngn Gibson SG idaman sejak di bangku skolah)

Online ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1807
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: motor berkuasa besar
« Reply #9 on: February 25, 2010, 11:07:22 AM »
weiii...gua pun minat gak...tapi ada sedikit masalah....bawa boleh, tapi bila bab nak berenti susah sikit...nak kena cari tempat kaki bertenggek...kalau tak, ibu jari kaki gua boleh bengkak wor...silap haribulan boleh jadi penari ballet...

so far pernah bawak - Honda C70, Kawasaki Ninja 250, Honda (ntah model apa) easy ride punya...yang ni ok..kaki boleh sampai...tapi ada masalah lain...tangan lak...aduhh...
Pernah la sekali cuba CBR....nyaris nak kena hempap dek motor...sebab tak kuat nak bertenggek...

apa2 pun, gua memang takde lesen bawa motor...:P
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #10 on: February 25, 2010, 11:58:18 AM »
weiii...gua pun minat gak...tapi ada sedikit masalah....bawa boleh, tapi bila bab nak berenti susah sikit...nak kena cari tempat kaki bertenggek...kalau tak, ibu jari kaki gua boleh bengkak wor...silap haribulan boleh jadi penari ballet...

so far pernah bawak - Honda C70, Kawasaki Ninja 250, Honda (ntah model apa) easy ride punya...yang ni ok..kaki boleh sampai...tapi ada masalah lain...tangan lak...aduhh...
Pernah la sekali cuba CBR....nyaris nak kena hempap dek motor...sebab tak kuat nak bertenggek...

apa2 pun, gua memang takde lesen bawa motor...:P

Main camera aja Man ... Senang! Camera boley bawak masuk naik skali kapatebang ... bawak ke Bogor, bawak skali time main golf, buat jadi modal  8) ... Kalo moto susah skit nak bawak skali naik pesawat ...  ;)

Online ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1807
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: motor berkuasa besar
« Reply #11 on: February 25, 2010, 12:08:03 PM »
weiii...gua pun minat gak...tapi ada sedikit masalah....bawa boleh, tapi bila bab nak berenti susah sikit...nak kena cari tempat kaki bertenggek...kalau tak, ibu jari kaki gua boleh bengkak wor...silap haribulan boleh jadi penari ballet...

so far pernah bawak - Honda C70, Kawasaki Ninja 250, Honda (ntah model apa) easy ride punya...yang ni ok..kaki boleh sampai...tapi ada masalah lain...tangan lak...aduhh...
Pernah la sekali cuba CBR....nyaris nak kena hempap dek motor...sebab tak kuat nak bertenggek...

apa2 pun, gua memang takde lesen bawa motor...:P

Main camera aja Man ... Senang! Camera boley bawak masuk naik skali kapatebang ... bawak ke Bogor, bawak skali time main golf, buat jadi modal  8) ... Kalo moto susah skit nak bawak skali naik pesawat ...  ;)

MFG,

you have the points....motor takleh bawa fairway kan....hmmm...ye haaaa!!!
kalau ada camera, ke ceruk mana pun boleh sampai...:P
Boleh ZOOM lagi..... >:D >:D
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 8661
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: motor berkuasa besar
« Reply #12 on: February 25, 2010, 12:32:00 PM »
Boleh ZOOM lagi..... >:D >:D

Dia punya ZOOOM tak bising, tapi lagi power, kekadang bedentummmm!!!  ::)

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: motor berkuasa besar
« Reply #13 on: February 25, 2010, 01:39:38 PM »
weiii...gua pun minat gak...tapi ada sedikit masalah....bawa boleh, tapi bila bab nak berenti susah sikit...nak kena cari tempat kaki bertenggek...kalau tak, ibu jari kaki gua boleh bengkak wor...silap haribulan boleh jadi penari ballet...

so far pernah bawak - Honda C70, Kawasaki Ninja 250, Honda (ntah model apa) easy ride punya...yang ni ok..kaki boleh sampai...tapi ada masalah lain...tangan lak...aduhh...
Pernah la sekali cuba CBR....nyaris nak kena hempap dek motor...sebab tak kuat nak bertenggek...

apa2 pun, gua memang takde lesen bawa motor...:P

jangan susah hati bro...kena pandai estimate bila nak berhenti...terutama kat trafik light...ape susah ...cari je devider(pembahagi jalan)...aku pun buat camtu...hehehe...kantoi...

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: motor berkuasa besar
« Reply #14 on: February 25, 2010, 01:43:07 PM »

MOTOR BESAR = BIG BIKE

Ade beberapa kategori:-

.... 2. naked bike ...


Bro!!! Naked bike ni ... Kena telanjang bulat time naik moto ke? ... Best gak!!!

(Lerrr!!! Aku dah ikut perangai si-Emang Manang dah!!!)

janganlah telanjang bulat pulak bos...cukup motor tu dah telanjang dah la...adussss..fening-fening...